FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zvonko Maković novi predsjednik hrvatskog centra PEN

ZAGREB, 5. veljače 2005. (Hina) - Novi predsjednik Hrvatskog centraP.E.N.-a je književnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, kojije izabran na danas održanoj izbornoj skupštini te udruge u vili"Arko".
ZAGREB, 5. veljače 2005. (Hina) - Novi predsjednik Hrvatskog centra P.E.N.-a je književnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, koji je izabran na danas održanoj izbornoj skupštini te udruge u vili "Arko".

Novi članovi Upravnog odbora Hrvatskoga centra PEN-a su Tonko Maroević, Zdravko Zima, Željka Čorak, Giga Gračan, Višnja Machiedo i Žarko Paić.

Potpredsjednici su Sibila Petlevski i Dražen Katunarić, glavna tajnica Nadežda Čačinović, a tajnice Giga Gračan i Tea Benčić-Rimay.

Novi predsjednik Zvonko Maković u nastupnom je govoru zahvalio članstvu P.E.N.-a na povjerenju, ističući da će raditi kao Slobodan Prosperov Novak, Sibila Petlevski i ostali predsjednici koji su bili na čelu te udruge od njezina osnutka godine 1927.

Rekao je da će se boriti za dostojanstvo pisaca, izdavača i novinara koji su glavni utemeljitelji te udruge, te da će, uz pomoć suradnika, nastojati tu dužnost obnašati časno.

Dosadašnja predsjednica P.E.N.-a Sibila Petlevski na skupštini je govorila o svojemu četverogodišnjem mandatu, ističući pritom da se Hrvatski centar P.E.N.-a za njezina mandata stalno borio za pravo na slobodu govora.

Također je ustvrdila kako hrvatski intelektualci inertno reagiraju na različite pojave u društvu, dodajući da bi se oni, a posebice članovi P.E.N.-a morali jače angažirati.

Članovi P.E.N.-a ocijenili su na današnjoj izbornoj skupštini da je stanje teško i u hrvatskome kazalištu, zauzimajući se za to da država, to jest Ministarstvo kulture počne stimulirati hrvatske dramske pisce. Kako su, naime, ustvrdili, na repertoaru hrvatskih kazališta trenutačno je oko 80 posto tekstova stranih autora.

Bilo je riječi i o slučaju Teatra ITD, a neizbor redatelja Slobodana Šnajdera za intendanta riječkoga kazališta ocijenjen je kao "birokratska inkvizicija".

Na skupštini je predstavljena i bogata međunarodna aktivnost Hrvatskoga centra P.E.N.-a, a minutom šutnje odana je počast članovima umrlim u protekle četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙