FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uži izbor kandidata za nagradu "Grigor Vitez"

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Stručno povjerenstvo za Godišnjunagradu "Grigor Vitez 2004" za književna i likovna ostvarenja uknjigama i slikovnicama za djecu predložilo je u uži izbor devetknjiževnika i osam ilustratora, izvijestio je danas osnivač nagrade.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Stručno povjerenstvo za Godišnju nagradu "Grigor Vitez 2004" za književna i likovna ostvarenja u knjigama i slikovnicama za djecu predložilo je u uži izbor devet književnika i osam ilustratora, izvijestio je danas osnivač nagrade.

U uži izbor ušli su književnici Zvonimir Balog "Golema mrvica", Arsen Dedić "Dječje oči", Ana Đokić-Pongrašić "Šempti ti smopi da limvo te", Hrvoje Hitrec "Matko na štakama", Hrvoje Kovačević "Idemo dalje", Višnja Stahuljak "Pepeljara s majmunskom glavom", Đurđica Stuhlreiter "Biser iz parka", Zvonko Todorovski "Mrlja" i Tomislav Zagoda "Balada o Buginim gaćicama".

Uži izbor ilustratora sačinjavaju Zvonimir Balog, Zdenko Bašić, Magda Dulčić, Svjetlan Junaković, Ana Kadoić, Vojo Radoičić, Sanja Rešček i Pika Vončina.

U daljnjem radu članovi Komisije dodijelit će najuspješnijim autorima i nakladnicima prestižnu Nagradu za dječje stvaralaštvo, a koja će se dobitnicima uručiti na svečanosti 23. veljače, u mjesecu rođenja pjesnika Grigora Viteza po kojemu je nagrada i nazvana.

Na natječaj za nagradu pristigla su 74 naslova, od toga 37 prijavljenih za tekst i ilustraciju, 16 za tekst te 21 naslov za ilustraciju.

Nagrada "Grigor Vitez" osnovana je i po prvi put dodijeljena 1967. Osnivač je nagrade Savez društava Naša djeca Hrvatske. Dodjeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječjih knjiga i slikovnica.

Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue "Ptica" - akademske slikarice Ksenije Kantoci. U 37 godina postojanja, nagradu su dobila 44 književnika za tekstove te 25 likovnih umjetnika za ilustracije za stotinjak knjiga za djecu i mlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙