FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 5. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

MADRID - Prvo izdanje Don Quijotea, remek-djela Miguela de Cervantesa, čijih se 400 godina objavljivanja slavi u Španjolskoj, možda je slučajno pronađeno u jednom mjestu u Murciji, javila je španjolska televizija. Stručni odbor još mora potvrditi pripada li djelo originalnom izdanju iz 1605. godine, od kojeg je preostalo samo 18 primjeraka, od čega četiri u Španjolskoj. Djelo, koje bi moglo imati fantastičnu vrijednost, donio je učenik kao doprinos izložbi organiziranoj u mjestu Alhama kada su djecu zamolili da donesu primjerke Don Quijotea iz biblioteke svojih roditelja. Vrijedna knjiga pripadala je obiteljskom pretku koji je živio na Kubi, a povjerenstvo Španjolske nacionalne knjižnice podrobno će ispitati papir, tintu, tiskarske tehnike knjige prije nego potvrdi radi li se o čudesnom otkriću.

DŽAKARTA - U dugoočekivanoj reviziji indonezijskog kaznenog zakona, ljubljenje u javnosti bit će kažnjavano s do deset godina zatvora i kaznom do 32,800 američkih dolara. To je tek jedna mjera zaštite javnog morala uvedenih u nacrt novog zakona koji nevjenčanim parovima zabranjuje zajednički život i vlastima daje pravo da pretraže domove kršitelja zakona. Pravni stručnjak Andi Hamzah se pita hoće li goniti i turiste te dodaje da svaki nemoralni čin ne bi trebao postati zločinom. Novi zakon previše zadire u privatni život, krši ljudska prava i pravo na izražavanje, drže kritičari. Od 60-tih godina prošlog stoljeća kritičari tvrde da je kazneni zakon od 1886. u doba nizozemske vladavine zastario i pozivaju na reviziju, a Vlada je na novom zakonu počela raditi ranih 80-tih godina i nacrt dovršila tek prošlog mjeseca.

HONOLULU - Američki astronomi su uz pomoć teleskopa Keck 1, s promatračnice na vrhu havajskog Velikog otoka, otkrili "vruću mrlju" na samom Saturnovom južnom polu. Astronomi smatraju da je riječ o toplom polarnom vrtlogu, poput vremenskog obrasca koji se pojavljuje na Zemlji u gornjem sloju atmosfere. Topli polarni pokrov, vjeruju astronomi, mjeri najviše temperature na Saturnu. Na Zemlji, arktički polarni vrtlog uglavnom se nalazi iznad istočnog dijela Sjeverne Amerike i Kanade, i šalje hladni arktički zrak prema sjevernim dijelovima Velikih ravnica u SAD-u, a hladni polarni vrtlozi otkriveni su i na Jupiteru, Marsu i Veneri. Da su veće temperature tek posljedica godišnjeg doba na planetu, temperatura bi se trebala postupno dizati s geografskom širinom, no ona se ne povećava, kažu u NASA-i.

WASHINGTON - Mikroskopski jednostanični organizmi, među kojima je velik broj nepoznat, otkriveni su u najdubljim dijelovima Tihog oceana na 10.896 metara dubine, podaci su japanskih istraživača sveučilišta Shizuaka objavljeni u američkom časopisu Science. Organizmi slični onima iz sedimenta ponora Challenger jugozapadno od otoka Guam u pacifičkoj Marijanskoj brazdi obično su bujni blizu površine oceana, no imaju krutu ljušturu, a stotine foraminifera iz velikih dubina imaju naprotiv meke stijenke. Vrsta kojoj pripadaju nove foraminifere uključuje i one koje su davno emigrirale u slatku vodu i na tlo. Analizom DNK utvrđeno je da potječu od organizama iz prekambrija (prije više od 500 i 600 milijuna godina), iz kojih su se razvili složeniji organizmi. Ponor Challenger nastao je prije 6 do 9 milijuna godina, a mikroorganizmi su se postupno prilagoditi visokim tlakovima i do 1100 puta jačima nego na površini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙