FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ROTTERDAM - Hrvati su drugi najsretniji narod bivše Jugoslavije, iza Slovenaca, i negdje na sredini svjetske ljestvice, navodi se u globalnom indeksu Svjetske baze podataka za sreću, istraživanju koje već 20 godina provodi jedno nizozemsko sveučilište. Hrvatska je po vlastitoj procjeni sreće negdje na sredini popisa od 90 zemalja, s ocjenom 5,9, za razdoblje od 1990. do 2004., a rezultati su objavljeni u srijedu na web stranici Baze podataka što je vodi profesor Ruut Veenhoven s Erazmusova sveučilišta u Rotterdamu. Slovenci su svoju sreću na ljestvici od 0 do 10 ocijenili s 6,3, što ih također smješta otprilike na sredinu ljestvice na kojoj vode Danska, Malta i Švicarska s 8,0. Crnogorci su ocjenom 5,5 nešto nesretniji od Hrvata, a Srbi i građani BiH svoje su "zadovoljstvo ukupnim životom" ocijenili s 5,1. Makedonci su posljednji među narodima bivše Jugoslavije: oni svoju sreću ocjenjuju s 4,9. Svojim su životom dosta zadovoljni Amerikanci (7,4) i Australci (7,3), a slično je i u većini zemalja zapadne Europe.

WASHINGTON - Najpoznatiji prognostičar na svijetu, svizac Punxutawney Phil, vidio je u srijedu svoju sjenu, siguran znak da će hladno vrijeme u Americi trajati i narednih šest tjedana. Phil, koji živi u zapadnoj Pensylvaniji, selu Punxutawney nedaleko od Pittsburgha, svoj je godišnji ritual obavio pred nekoliko tisuća turista koji su pohrlili u spomenuto selo kako bi vidjeli svisca na djelu. Prema legendi, ako svizac ne vidi svoju sjenu i ne vrati se u rupu u zemlji, zima će brzo proći, a proljeće se ranije pojaviti. Ako svizac ugleda svoju sjenu i pobjegne u sigurnost svog podzemnog doma, zima će potrajati. Ovaj je tradiconalni američki događaj postao iznimno popularan nakon pojave u filmu "Beskrajan dan" s Billom Murrayjem u glavnoj ulozi.

EXETER - Čitav niz životinjskih vrsta, od žaba do leoparda, koje žive u krhkim ekosustavima i koje nemaju kamo mogao bi izumrijeti zbog globalnog zatopljavanja, a kako temperatura raste situacija postaje sve gora, upozoravaju u srijedu znanstvenici na konferenciji u engleskom Exeteru. Steve Schneider sa Stanforda rekao je kako postoje jasni dokazi da životinjske vrste reagiraju na zatopljavanje atmosfere od 0,7 stupnjeva Celzijevih do kojeg je došlo u proteklom stoljeću. Upozorio je da zbog klimatskih promjena postoji izravna prijetnja opstanku mnogim vrstama na planetu.

SAN FRANCISCO - Kalifornijska porota dodijelila je 15,6 milijuna američkih dolara odštete manekenu čiju je fotografiju Nestle godinama koristio za reklamiranje kave Taster's Choice bez njegova znanja. Russell Christoff, bivši maneken iz Sjeverne Karoline, pozirao je 1986. za reklamnu kampanju za Nestle, no mislio je da nije dobio posao - sve dok kupujući u jednoj trgovini 2002. godine nije naišao na svoju fotografiju na šalici za kavu. "Pogledao sam je i rekao 'Pa ovo sam ja!'", rekao je Christoff novinarima. Uslijedio je pravni spor s Nestle USA tijekom kojeg je Christoff (58) odbio ponuđenih 100.000 dolara nagodbe tražeći 8,5 milijuna dolara, što je kompanija odbila. Prošloga tjedna Visoki sud okruga Los Angelesa naložio je Nestle USA da Christoffu plati 15,6 milijuna dolara odštete zbog korištenja njegove fotografije bez njegova znanja i stjecanja profita na njegov račun. Christoff trenutačno radi kao odgojitelj u vrtiću i jednako je siromašan kao i prije nego što se počeo baviti manekenstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙