FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Kangrgina knjiga "Etika - Osnovni problem i pravci"

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Golden marketing- Tehnička knjiga predstavio je danas u Zagrebu knjigu umirovljenogasveučiliišnog profesora Milana Kangrge "Etika - Osnovni problem ipravci" o kojoj su govorili filozofi Lino Veljak, Zvonko Šundov,Svetozar Livada i autor.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga predstavio je danas u Zagrebu knjigu umirovljenoga sveučiliišnog profesora Milana Kangrge "Etika - Osnovni problem i pravci" o kojoj su govorili filozofi Lino Veljak, Zvonko Šundov, Svetozar Livada i autor.

"Knjiga predstavlja sintetičko djelo polustoljetnog bavljenja etikom", rekao je Veljak i dodao kako je ona "fundamentalno djelo južnoslavenske, jugoistočnoeuropske, europske i svjetske filozofije."

Napomenuo je kako se Kangrga preko Jurja Jezerinca i Živka Kustića obračunava s, kako je rekao, moralnim besčašćem Katoličke crkve. Toj dvojici katoličkih teologa suprotstavlja lik Isusa Krista, dodao je.

"Kangraga je živi primjer i nastavljač klasične njemačke filozofije", rekao je Šundov i dodao kako je Kangrga "najveći hrvatski etičar svih vremena".

"Jesmo malobrojni ali smo ono najbolje što Hrvatska ima", izjavio je Livada i dodao kako je "Kangrga s Gajom Petrovićem ovaj prostor uveo u filozofiju svijeta."

"Kad kažem naš prostor ne mislim na Hrvatsku nego na Jugoslaviju", rekao je Kangrga i dodao: "Ja sam vrhunski intelektualac ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi".

Kangrga u zadnjem poglavlju svoje knjige predbacuje hrvatskoj vlasti da je impregnirana nacionalističkim duhom te da sluša antidemokratske direktive vrha Katoličke crkve.

"Današnja hrvatska vlast (bez obzira na to tko je trenutačno na vlasti, jer je sve - od Sabora do pravosuđa - temeljito impregnirano nacionalističkim duhom, do pravoga paroksizma!) ne samo da dopušta, i ne samo da se slaže, nego pokorno sluša najreakcionarnije, antidemokratske direktive vrha Katoličke crkve, koje zadiru u sve pore civilnog društva", tvrdi Kangrga.

U zaključku "Etike", autor navodi kako su i životinje pametnije od Hrvata, jer znaju svoj interes.

"Hrvati ga ne znaju pa na izborima glasuju uvijek upravo i jedino za one koji su ih opljačkali i uništili im živote, pobacali ih na ulicu, pa su sada 'zajedno s Maksimom Gorkim na dnu života'", piše Kangrga.

U knjizi "Etika - Osnovni problem i pravci" (515 str.) raspravlja o načelnim etičkim problemima, a sadašnje društveno i kulturno stanje u Hrvatskoj vidi kao posljedicu provale ruralnih elemenata.

Božo Čović predstavio je danas tematski broj časopisa Filozofska istraživanja - "Mogućnosti i granice etike u djelu Milana Kangrge."

Milan Kangrga (1923.) objavio je više knjiga, a među njima i "Etički problemi u djelima Karla Marxa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙