FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno prvo kolo biblioteke "Hrvatska ekonomska misao"

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - U cilju očuvanja ekonomske znanstvenebaštine, zagrebački Ekonomski fakultet i izdavačka kuća Dom i svijetpokrenuli su biblioteku "Hrvatska ekonomska misao", a danas jepredstavljeno prvih šest knjiga prvog kola te edicije.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - U cilju očuvanja ekonomske znanstvene baštine, zagrebački Ekonomski fakultet i izdavačka kuća Dom i svijet pokrenuli su biblioteku "Hrvatska ekonomska misao", a danas je predstavljeno prvih šest knjiga prvog kola te edicije.

Urednik edicije je akademik Vladimir Stipetić. Prvo kolo čine knjige Rudolfa Bićanića "Ekonomska podloga hrvatskog pitanja", Ivana Luke Garanjina "Reforma Dalmacije - Ekonomsko-politička razmišljanja", Valdemara Lunačeka "Povijest ekonomskih doktrina", Josipa Šipusa "Temelj žitne trgovine", Imbre Ignjatijevića Tkalca "Hrvatsko gospodarstvo polovicom XIX. stoljeća" te Joze Tomaševića "Novac i kredit".

Prema riječima potpredsjednice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te redovite profesorice na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Alice Wertheimer-Baletić, riječ je o šest kapitalnih, ali nedovoljno istraženih djela hrvatske ekonomske znanosti, koja obuhvaćaju razdoblje od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

To je razdoblje velikih gospodarskih, socijalnih i političkih prevrata, zbog čega su ova djela još bitnija za razumijevanje ne samo te epohe, nego i suvremenog društva, kazala je Wertheimer-Baletić.

Dodala je da ovih šest knjiga čine početak ambicioznog projekta stavljanja na uvid javnosti i znanosti cjelokupnog bogatog hrvatskog ekonomskog intelektualnog stvaralaštva u različitim povijesnim prilikama, koji je inicirao i podržao i Razred za društvene znanosti HAZU-a.

Ovih šest djela i autora, prema riječima akademika Adolfa Dragičevića, povezuje spoznaja da se i Hrvatska mora priključiti suvremenim ekonomskim tijekovima neovisno o povijesnom trenutku u kojem su djela nastajala, kao i spremnost da otvoreno i angažirano govore o najvećim ekonomskim i gospodarskim problemima svoga doba.

Nažalost, zaključio je Dragičević, ono što ih povezuje s današnjim vremenom je činjenica da se Hrvatska nije uspjela priključiti tijekovima suvremenog, industrijski razvijenog svijeta te da je osnovna odlika hrvatskog gospodarstvo, kao i kroz sve vrijeme nastanka ovih djela, ostala zaostalost za razvijenim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙