FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oboljeli branitelji od PTSP-a iz istočne Slavonije traže pomoć

OSIJEK, 4. veljače 2005. (Hina) - U povodu niza samoubojstava hrvatskihbranitelja u posljednje vrijeme, Udruga oboljelih hrvatskih braniteljaod PTSP-a i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logoraistočne Slavonije, traži odgovarajuću pomoć hrvatske države, istaknulisu danas na konferenciji za novinare predstavnici te dvije udruge.
OSIJEK, 4. veljače 2005. (Hina) - U povodu niza samoubojstava hrvatskih branitelja u posljednje vrijeme, Udruga oboljelih hrvatskih branitelja od PTSP-a i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora istočne Slavonije, traži odgovarajuću pomoć hrvatske države, istaknuli su danas na konferenciji za novinare predstavnici te dvije udruge.

Podsjetili su da je u zadnjih mjesec dana samoubojstvo izvršilo deset hrvatskih branitelja, među kojima na posebno težak način 41-godišnji Željko Orešković iz Hrastina, koji si je motornom pilom prerezao vrat.

Zbog svih problema oboljelih branitelja zatražili su i hitan prijem kod ministrice Jadranke Kosor.

"Na Odjelu osječke psihijatrije godišnje se obavi oko 10.000 pregleda osoba koje boluju od PTSP-a, svaki treći oboljeli branitelj pokušao je samoubojstvo, svaki drugi živi u teškim obiteljskim uvjetima, a mali broj ima riješen invalidski status", naglasio je Branimir Halusek, predsjednik Nadzornog odbora Udruge oboljelih branitelja od PTSP-a istočne Slavonije, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsko -srijemsku županiju.

Ocijenio je kako je krajnji čas da se nešto promijeni, jer je sve više branitelja oboljelih od depresije, alkoholizma, droge.

Kao poseban problem predsjednik Udruge oboljelih branitelja od PTSP-a istočne Slavonije Josip Josić, istaknuo je tzv. sekundardni efekt PTSP-a koji pogađa djecu i obitelji oboljelog .

"U znanstvenim krugovima već postoji izraz multigeneracijska trauma, transgeneracijski prijenos posljedica PTSP-a", kazao je Josić.

Negativno je ocijenjen rad Centra za psihološku rehabilitaciju koji djeluje u osječkoj Tvrđi. Jer, kako su istaknuli sudionici konferencije, oni tamo nismo dobro došli, a dio programa koji bi koristili, poput športskih dvorana i slično, moraju plaćati.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Tomislav Hajduković, rekao je da u tom Centru radi 18 djelatnika na koje se troši novac koji bi po njegovu mišljenju trebao biti korisnije upotrijebljen za pomoć oboljelima.

Zlata Velat, predsjednica Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije koja okuplja 16 udruga, kazala je da se neadekvatnim rješavanjem problematike hrvatskih branitelja najviše kažnjavaju obitelji hrvatskih branitelja", jer se "s teretom bolesti oboljelih od PTSP-a nose supruge i djeca koji nisu educirani za tako teške probleme" dok su "službe čiiji je to posao, uglavnom zakazale".

Udruge drže kako bi se dio problema oboljelih branitelja mogao otkloniti organiziranjem stalne stručne službe koja će biti dostupna svakom branitelju, jer, kako su istaknuli, nije uvijek novac taj koji može riješiti probleme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙