FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21sat.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Dvodnevni međunarodni antikorupcijski okrugli stol u organizaciji Transparency Internationala Hrvatska počeo je danas u Zagrebu. Finski veleposlanik u Hrvatskoj Ilpo Manninen istaknuo je da je korupcija jedna od glavnih zapreka gospodarskog razvoja u svijetu i uzrokuje gubitke od bilijun dolara u svijetu. Korupcija se najčešće povezuje sa zemljama u razvoju, no to nije samo njihova posebnost, nego i visoko razvijenih zemalja. Ocijenio kako državi nedostaje primjena antikorupcijskih instrumenata i političke volje, a borba protiv korupcije važna je za put Hrvatske u EU i naglasio da uništava građansko društvo. Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski rekao je da korupciju karakterizira netransparentnost i uskrata podataka, dok je član Upravnog odbora TI Hrvatska Josip Kregar upozorio na zatvorenost podataka od strane državne administracije prema građanima koji moraju imati pravo na informaciju.

ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio je od Državnog sudbenog vijeća odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića kojega sumnjiči za primanje mita, doznaje se iz u DSV-u i USKOK-u. U DSV-u kažu da je USKOK-ov zahtjev za skidanjem imuniteta sucu Josipoviću stigao prije dva dana te bi se o njemu moglo raspravljati na sjednici 17. veljače. Osumnjičeni sudac i predsjednik Općinskog suda u Gvozdu nije želio komentirati prije nego obavi razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa. Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, USKOK će istragu protiv suca Josipovića zatražiti nakon prijave tri osobe koje tvrde da ih je sudac tražio mito, a sumnju u kriminalnu aktivnost suca potaknuo popis imovine u visini 1,4 milijuna kuna.

ZAGREB - Radnici Goričanke, d.d. u stečaju, pozvali su premijera Ivu Sanadera i ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt da ih hitno posjete jer je danas Zagrebačka banka odbila Vladin prijedlog da se imovina tvrtke ne proda PAN-PEK-u nego nekome tko će u njoj nastaviti proizvodnju i zadržati radnike. Sindikat tekstila, obuće, kože i gume priopćio je da je pismom pozvao premijera i ministricu da u ponedjeljak dođu u Goričanku i objasne zaposlenima koje je odluke Vlada spremna realizirati u interesu očuvanja njihovih 250 radnih mjesta. Sindikat tekstila priopćio je da je Zagrebačka banka odgovorila Gospodarsko-socijalnom vijeću da za nju nije prihvatljivo da "s odabranim kupcem ne zaključi ugovor o kupoprodaji" i da razumije probleme djelatnika no nije spremna "na svoj račun trpjeti bilo kakvu štetu".

ZAGREB - Država je putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila natječaj za kupnju zemljišta u Zagrebu i Splitu za gradnju stanova iz Vladinog programa društveno poticane stanogradnje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Natječaj je objavljen danas u dnevnim novinama, a rok za slanje ponuda je 1. ožujka. Ministarstvo navodi je u Zagrebu i Splitu najveći interes za kupnju stanova po programu POS-a - u Splitu je na listi 1000 kupaca, a na Brodarici se gradi oko 400 stanova. U Zagrebu ima 7000 građana na listi za kupnju POS stanova, a trenutno je osigurano, tj. izgrađeno ili u gradnji, za njih 1600.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozvala je danas medije da obzirnije govore o braniteljima oboljelim od PTSP-a jer svaka dezinformacija, kako je istaknula, može imati nesagledive posljedice za njih. Kosor tvrdi da je u jučerašnjoj emisiju HTV-a "Brisani prostor" o problemima branitelja Ante Jurija oboljelog od PTSP-a iznijeto niz neistina. Naglasila je da se osjeća osobno prozvanom kada se govore neistine kako ti oboljeli nemaju nikakva prava, jer su na njeno inzistiranje oboljelima data prava novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja. Tada su tražili ukidanje testa MMPI-2, ukidanje administrativnih rokova da se bolest može prijaviti 30 dana od razvojačenja te zakonsko izjednačavanje prava poginulih branitelja s onima koji su počinili suicid, podsjetila je Kosor.

NOVA GRADIŠKA - Na danas održanim Poljoprivredno-poduzetničkim idejama 2005. glavne teme bile su prilagodba hrvatske poljoprivrede uvjetima EU, podizanje konkurentnosti, primjena najnovijih dostignuća agronomske i veterinarske znanosti, novi poticajni programi razvitka govedarstva, voćarstva i povrtlarstva. Pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić na skupu je istaknuo da Hrvatska do ulaska u EU mora završiti proces privatizacije, prvenstveno PIK-ova i državnog poljoprivrednog zemljišta i restrukturiranje, što podrazumijeva okrupnjavanje obiteljskih gospodarstva koje prati i promjena strukture proizvodnje. Mikolčić je izvijestio da će poticaji, čija isplata je počela prošloga tjedna, biti završeni u zakonskom roku do kraja veljače. Već za slijedeći tjedan najavio je raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bi se proces privatizacije zemljišta mogao uspješno nastaviti.

SPLIT - Svi ročni vojnici iz vojarne "Sveti Nikola" u Lori, koji su proteklih dana oboljeli od akutne crijevne infekcije, otpušteni su danas s Odjela zaraznih bolesti splitske Kliničke bolnice i iz stacionara u Lori, potvrdio je načelnik Službe za odnose s javnošću HRM-a pukovnik Trpimir Jurić. Voditelj Odjela zaraznih bolesti KB Split dr. Nikola Bradarić rekao je kako je mikrobiološka analiza uzoraka potvrdila da je riječ o nekom virusnom oboljenju, a virološka analiza koja bi trebala pokazati o kojoj je bolesti točno riječ bit će obavljena u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu. Rezultati bi se trebali znati u ponedjeljak ili utorak, no budući je riječ o virusima, postoji mogućnost da se točan uzročnik ne utvrdi, rekao Jurić.

ZAGREB - Samo trećina najvećih hrvatskih kompanija na web stranicama ima podatke o vlasničkoj strukturi ili podatke o menadžmentu, a 16 posto ima poseban dio namijenjen informiranju investitora, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Zagrebačke škole ekonomije i managementa koju Hrvatsku smješta u prosjek regije. Više od 90 posto od 43 ispitane hrvatske kompanije, među kojima su Adris Grupa, Agrokor, Croatia osiguranje, Ericsson Nikola Tesla, Franck, HEP, T-HT, Ina, Janaf, Končar, Kraš, Pliva, Podravka, PBZ, Varteks, Zagrebačka banka, ima Internet stranice no godišnja izvješća prikazuje tek manje od 40 posto, a kvartalna ili polugodišnja tek 2,3 posto. Podatak o cijeni dionice ima 16 posto, a podatke na engleskom objavljuju na manje od pola stranica. Hrvatska stoji lošije od zemalja regije, primjerice u pogledu načina i standardima korporativnog upravljanja jer o tome izvješćuje polovica tvrtki, a izuzetak su podaci o socijalnoj politici, standardima zaštite okoliša i zdravlja, sigurnosti i poslovanja tvrtke.

ZAGREB/MADRID - Među španjolskim turistima, organizatorima putovanja i ulagačima vlada značajno zanimanje za Hrvatskom kao turističkim odredištem, te se ove godine s toga tržišta može očekivati i do 20 posto više gostiju nego lani, izvijestio je telefonom državni tajnik za turizam Zdenko Mičić s najvećeg međunarodnog turističkog sajma Španjolske FITUR 2005. Prvog dana sajma održana je hrvatska press konferencija na kojoj je predstavljen hrvatski turizam i mogućnosti investiranja. Španjolcima se posebno svidjelo što Hrvatska u razvojnim turističkim planovima teži održivom razvoju i očuvanju prirodne i prostorne ravnoteže, čime će, kako su kazali Španjolci, izbjeći njihove pogreške u preizgrađenosti. Danas je održana konferencija o međunarodnim ulaganjima u hrvatski turizam, a najviše zanimanja bilo je za preostale turističke tvrtke u državnom portfelju za koje će uskoro biti objavljeni međunarodni natječaji (HTP Korčula, Podgora, Živogošće).

OSIJEK - Press centar za okoliš Hrvatske, sa sjedištem u Osijeku, od danas je član Međunarodne federacije okolišnih novinara u Parizu IFEJ, izvijestio je Michael Schweres, izvršni direktor pariškog ureda. Press centar za okoliš Hrvatske PCOH je osnovan krajem prošle godine kao nezavisna, neprofitna i nevladina organizacija okolišnih novinara i stručnjaka koji se bave problematikom okoliša, a cilj mu je stvaranje i jačanje nezavisnog okolišnog novinarstva, kaže se u priopćenju iz Press centra za okoliš Hrvatske. U programu rada među ostalim je i informiranje javnosti o hrvatskim zakonskim propisima o okolišu i njihovu usklađivanju s međunarodnim, prije svega onima Europske unije, te upozoravanje na neprimjenjivanje i kršenje tih zakona na terenu.

ZADAR - Potpredsjednik HSLS-a i predsjednik Županijskog vijeća stranke u Zadarskoj županiji Stanko Zrilić na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da u Hrvatskoj nema onih koji bi stali u zaštitu Hrvata u BiH. Pojedine političke i medijske inicijative da se Hrvatima u BiH ukine pravo glasovanja na izborima za vlasti u RH, poprimaju oblik "nedopustive harange", smatra Zrilić. Po njegovoj ocjeni, "takvim se inicijativama ponižava dio hrvatskog nacionalnog korpusa", a cilj im je zatiranje identiteta Hrvata u BiH i njihovo svođenje na nacionalnu manjinu. Zatražio je da institucije sustava počnu raditi na slučaju, kako kaže, krivotvorenih dokumenata na temelju kojih se u Haagu optužuje generala Antu Gotovinu te osudio nedavno rušenje spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu kao teroristički čin za kojeg sumnjiči Udbu i KOS-a, kako drži, organizacije koje su devedesetih godina XX. stoljeća minirale židovsku grobnicu na zagrebačkom Mirogoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙