FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 12. sjednicu nastaviti započetom pojedinačnom raspravom o završnom Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama u pretvorbi i privatizaciji, kojim je obuhvaćeno 1556 revidiranih poduzeća u 1990-im godinama. U Izvješću stoji da je od tih 1556 trgovačkih društava tek 241 društvo (15,4 posto) ostvarilo ciljeve navedene u razvojnim programima, a 319 privatiziranih tvrtaka ciljeve je ostvarilo samo djelomično. U Izvješću Državnog ureda za reviziju upozorava se i na znatno smanjenje broja zaposlenih u procesu pretvorbe. Naime, na početku tog procesa u revidiranim su tvrtkama bila 635.373 zaposlenika, a u trenutku revizije ostalo ih je samo 248.698. Državni revizori utvrdili su ukupno 1936 nepravilnosti, od kojih je 271 imala obilježje kaznenog djela, deset je privrednih prijestupa, a 237 prekršaja. Podignuta je 71 kaznena prijava, a od 78 prekršaja čak njih 75 'palo' je u zastaru. Saborski zastupnici bi, kako se očekuje, danas trebali glasovati o ranije raspravljenim točkama.

ZAGREB - Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) sastat će se danas, dogovorili su predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader. Vijeće će razmotriti što sve treba napraviti da bi se pozitivno riješio slučaj Gotovina, zadnji otvoreni slučaj u suradnji Hrvatske i Haaškog suda, izjavio je jučer na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader. Dodao je kako Hrvatska razumije nezadovoljstvo nekih, prije svega Haaga, što Gotovina, kojeg tereti haaška optužnica, nije u Haagu. "Razumijem to nezadovoljstvo, i mi smo nezadovoljni, jer to sprječava izvjestan početak pregovora o pristupanju Hrvatske EU", rekao je Sanader. Ponovno je pozvao sve institucije da odrade svoj dio posla oko početka pregovora, uključujući i posljednji otvoreni slučaj Gotovina. "Ako ne možemo riješiti taj slučaj, iznijet ćemo sve argumente Haagu", naglasio je. Premijer je ponovio kako tijela državne uprave prate svaku informaciju ili podatak koji dobiju bilo od hrvatskih ili stranih državljana, da o svemu tome postoje izvješća, te da je o tome izvještavan i Haag.

ZAGREB - Hrvatska Vlada prihvatila je jučer inicijativu da se osnuje hrvatsko-slovenska Povijesna komisija koja treba pozitivno razmotriti povijesne odnose dviju država i dvaju naroda. Zadaća te komisije nije da nađe rješenja za otvorena granična pitanja, nego da osvijetli povijesne činjenice, rekao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader. Ponovio je da će se, ako se ne nađe bilateralno rješenje za otvorena pitanja između dviju država, ići na međunarodnu arbitražu. Ponovio je da nekoliko preostalih otvorenih pitanja između dviju država treba rješavati u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva.

ZAGREB - Oko četvrtine hrvatskog stanovništva bilo je izloženo izravnom ratnom stresu, upozorava se u novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata kojeg je jučer prihvatila Vlada. Resorno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Vlada je zadužila da u roku tri mjeseca izradi sve akte nužne za njegovu provedbu. Hrvatska, po podatcima iz Programa, ima 34.610 ratnih vojnih invalida, a najčešća im je dijagnoza PTSP. Istraživanje provedeno između 1995. i 1998., na uzorku od oko 3.200 branitelja, pokazalo je zastupljenost PTSP-a od 18 do 40 posto, a kao najveći čimbenik rizika izdvaja se odnos šire zajednice prema branitelja. Po podacima iz Programa, od 1991. samoubojstvo je počinilo 1.368 branitelja. Vlada je osnovala i Stručno vijeće Nacionalnog programa kojemu je predsjednica ministrica Kosor, a ima još 12 članova, od kojih su devet istaknuti stručnjaci u području psihosocijalne i zdravstvene skrbi branitelja. Stručno vijeće djelovat će na nacionalnoj razini, a njegova će zadaća biti i usklađivanje programa i djelatnosti namijenjenih stradalnicima i sudionicima Domovinskog rata, te usklađeno djelovanje svih institucija koje mogu unaprijediti pružanje pomoći tim kategorijama stanovništva.

ZAGREB - Hrvatski stočarski centar (HSC) predstavio je prve rezultate primjene sustava kontroliranja kvalitete goveđih trupova na liniji klanja, koji pokazuju da hrvatski potrošači jedu goveđe meso standardne, odnosno prosječne kakvoće. Projekt kontrole kakvoće goveđeg mesa počeo je u rujnu.

ZAGREB - Prva komercijalna hrvatska vjetroelektrana, na predjelu Ravne iznad grada Paga, bit će danas puštena u pogon. Riječ je o prvom sustavu za komercijalnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te vrste u Hrvatskoj, čija je vrijednost oko 6,5 milijuna eura, izviješteno je iz Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Vjetroelektranu će otvoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. U Ministarstvu napominju kako od početka razvoja i istraživanja vjetropotencijala na ovoj lokaciji od 1998. godine, prate i aktivno podupiru "Projekt gradnje vjetroelektrane na otoku Pagu. Također ističu kako će primjenom novog zakonodavstva s pratećim podzakonskim aktima projekti obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj dobit kompletan i stabilan zakonodavni okvir i podršku kroz poticajne mjere, koje će pravedno vrednovati ekološke i druge dobiti.

SISAK - Prekršajni sud u Sisku jučer je presudio da su Ina d.d . i Ina Rafinerija krive zbog prekomjernog onečišćenja zraka sumporovodikom te je nepravomoćnim prvostupanjskim rješenjem Ina d.d. kažnjena kaznom od 100 tisuća kuna, dok je direktoru sisačke Rafinerije Branku Pastuoviću kao odgovornoj osobi također nepravomoćno izrečena novčana kazna od 10 tisuća kuna. Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Tonči Majica, donijelo je i nepravomoćno rješenje "o zabrani prerade nafte u sisačkoj Rafineriji s više od jedan posto sumpora", koje će stupiti na snagu nakon potvrde Visokog prekršajnog suda. Ujedno je Prekršajni sud u Sisku "donio i mjeru opreza kojom se Rafineriji nafte privremeno zabranjuje prerada visokosumporne nafte".

ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnoga filma "ZagrebDox" održat će se od 22. do 26. veljače u Zagrebu. Osamdesetak filmova predstavit će se u sedam kategorija od kojih polovica u kategorijama za nagrade. Među njima je i dvadesetak retrospektivnih i četiri nova hrvatska filma. Festival počinje dokumentarcem "Bijeli Dijamant" Wernera Herzoga. U sklopu festivala bit će prikazan retrospektivni program britanskog režisera Nicka Broomfielda, retrospektiva dokumentaraca danskih režisera i retrospektiva Hrvatski dokumentarni film 60-ih do 70-ih godina. U hrvatskoj retrospektivi posebna će večer pripasti Krsti Papiću, kao priznanje, ali i da mladi vide njegove radove. Projekcije se održavaju u kinima Tuškancu, Jadranu, Europi i KIC-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙