FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o ulozi parlamentaraca u reformi sigurnosnog sustava

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Međunarodni trodnevni seminar o uloziparlamentaraca u reformi sigurnosnog sustava otvoren je danas uZagrebu u organizaciji Regionalnog središta za pomoć u provedbimeđunarodnih ugovora o kontroli naoružanja (RACVIAC).
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Međunarodni trodnevni seminar o ulozi parlamentaraca u reformi sigurnosnog sustava otvoren je danas u Zagrebu u organizaciji Regionalnog središta za pomoć u provedbi međunarodnih ugovora o kontroli naoružanja (RACVIAC).

Uvodno izlaganje na seminaru koji se održava u sjedištu RACVIAC-a u Rakitju, održao je načelnik Odjela za planiranje i obrambenu politiku i suradnju u NATO-vom zapovjedništvu Georg Katsirdakis koji se osvrnuo na globalne promjene u sigurnosnom okruženju, posebice nakon napada na SAD - 11. rujna 2001.

Naglasio je da je reforme obrambenog i sigurnosnog sustava potrebno provesti zbog prilagodbe novom sigurnosnom okruženju.

Zauzeo se za jaču uključenost parlamantaraca u provođenju i nadzoru reformi obrambenog i sigurnosnog sustava svojih zemalja, dodavši da su te reforme temeljni stup razvoja demokracija u zemljama jugoistočne Europe i šire.

Cilj seminara je ukazati na važnost uloge parlamentaraca u reformi sigurnosnog sustava, ustvrdio je direktor RACVIAC-a, brigadni general Stergios Papotis.

Dodao je da se istodobno želi potaknuti nove pristupe koji su pomogli zemljama regije da pronađu novi smjer u akcijama reformiranja sigurnosnog sustava koji bi odgovorio i zahtjevima europske sigurnosti.

Zamjenik posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti Michael C. Mozur pozdravio je napore zemalja u regiji u području reformi obrambenog i sigurnosnog sustava.

Na seminaru sudjeluju politički dužnosnici iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Moldave, Makedonije, Njemačke, Rusije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Turske i Velike Britanije.

RACVIAC su 2000. osnovale vlade Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Potporu radu toj organizaciji pruža 21 država, a sjedište joj se nalazi u Zagrebu.

RACVIAC osigurava forum za redoviti dijalog i suradnju među državama regije u područjima kontrole naoružanja i mjera za izgradnju povjerenja i sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙