FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Selo na Aljasci dobiva eksperimentalni nuklearni reaktor

ANCHORAGE, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što im je dosadilodopremati skupo dizelsko gorivo, stanovnici jednog sela na Aljascipokušavaju postaviti minijaturni nuklearni reaktor za koji njegovizagovornici tvrde da bi mogao postati model za proizvodnju čisteenergije u izoliranim područjima.
ANCHORAGE, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što im je dosadilo dopremati skupo dizelsko gorivo, stanovnici jednog sela na Aljasci pokušavaju postaviti minijaturni nuklearni reaktor za koji njegovi zagovornici tvrde da bi mogao postati model za proizvodnju čiste energije u izoliranim područjima.

Dužnosnici u Galeni, selu na rijeci Yukon, razmatraju ponudu tvrtke Toshiba da postave eksperimentalni reaktor koji će grijati i osvjetljavati to selo. Na tom području temperatura zimi zna biti i do minus 51 stupnja Celzijusa, a dani su jako kratki.

Sedamsto stanovnika sela, 440 kilometara zapadno od Fairbanksa, govore da su im računi za struju trostruko veći od nacionalnog prosjeka. Galenu opskrbljuju energijom generatori na dizel koji se doprema rijekom Yukon u vrijeme dok nije zaleđena. To je skupo i predstavlja rizik za okoliš jer se dizel može izliti.

Reaktor bi bio besplatan i ne bi zahtijevao preveliku brigu, priopćila je Toshiba. Galena bi plaćala samo operativne troškove, navodi se u novinskim izvješćima.

Dužnosnici Galene sastali su se s Povjerenstvom za nuklearno reguliranje u Washingtonu u srijedu. Ako Povjerenstvo odobri taj plan, ovaj reaktor bit će prvi novoizgrađeni nuklearni reaktor u SAD-u od početka '80-ih godina, javio je u četvrtak radio Aljaske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙