FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nostrifikacijski zahtjevi bit će riješeni do kraja ožujka

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanjai športa (MZOŠ) pokrenulo je u siječnju niz aktivnosti kako bi sepojednostavnio i skratio postupak priznavanja istovrijednostiinozemnih visokoškolskih kvalifikacija, popularno zvan nostrifikacija,te da bi se što prije riješili nagomilani neriješeni zahtjevi zanostrifikaciju.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) pokrenulo je u siječnju niz aktivnosti kako bi se pojednostavnio i skratio postupak priznavanja istovrijednosti inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, popularno zvan nostrifikacija, te da bi se što prije riješili nagomilani neriješeni zahtjevi za nostrifikaciju.

Odlukom ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca osnovano je stručno povjerenstvo za izradu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, a na njegov je poticaj Rektorski zbor hrvatskih visokih učilišta na izvanrednoj sjednici donio odluku o imenovanju Povjerenstva za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, priopćeno je iz MZOŠ-a.

Državni tajnik za visoko školstvo Slobodan Uzelac podsjeća da je Ministarstvo pokrenulo te aktivnosti primjenjujući novi Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija koji je stupio na snagu 1. srpnja 2004.

Izmjenama i dopunama Zakon će se, ističe Uzelac, dodatno uskladiti s Konvencijom o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u Europi.

U Povjerenstvu za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija su predstavnici svih hrvatskih sveučilišta i svih znanstvenih područja, a njegova je zadaća da što prije pregleda zahtjeve za nostrifikaciju koje je Ministarstvo primilo od srpnja 2004. i uputi ih Agenciji za znanost i visoko obrazovanje koja izdaje rješenja.

Ministarstvo očekuje da će rješenja za sve primljene zahtjeve biti izdana do kraja ožujka.

Da bi postupak bio što jednostavniji i smanjili se troškovi prikupljanja dokumentacije, Ministarstvo je, u suradnji sa stručnjacima iz Hrvatske i EU revidiralo i smanjilo popis obvezne dokumentacije koja se prilaže zahtjevu, a novi obrazca dostupan je na web stranicama Ministarstva www.mzos.hr.

S obzirom na to da naknade za rješavanje zahtjeva za priznavanje iznose od 1500 do 3000 kuna, dok su u zemljama EU znatno niže, Ministarstvo je od Rektorskoga zbora zatražilo prijedlog naknade za postupak nostrifikacije na temelju kojega će se izraditi novi pravilnik o naknadi za rješavanje zahtjeva za priznavanje.

Zakon propisuje da se svi postupci započeti prije srpnja 2004. trebaju riješiti prema propisima koji su vrijedili u trenutku podnošenja zahtjeva kada su za to bila nadležna sveučilišta i fakulteti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙