FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac primio znanstvenika-povratnika doc. dr. Hrvoja Buljana

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina)Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac primio je danas doc. dr. Hrvoja Buljana, mladoghrvatskog znanstvenika, koji se nakon uspješnog rada na ponajboljimsvjetskim znanstvenim institucijama odlučio vratiti u Hrvatsku i namatični Prirodoslovno matematički fakultet, kako bi pridonio razvojuhrvatske znanosti.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina)Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac primio je danas doc. dr. Hrvoja Buljana, mladog hrvatskog znanstvenika, koji se nakon uspješnog rada na ponajboljim svjetskim znanstvenim institucijama odlučio vratiti u Hrvatsku i na matični Prirodoslovno matematički fakultet, kako bi pridonio razvoju hrvatske znanosti.

Doc. Buljan najavio je pokretanje razvojnih znanstvenih projekata na PMF-u pojasnivši kako će se oni odnositi na tehnologiju, a vezani su za područje njegova interesa -nelinearnu optiku.

Od 1998. do 2002. doc. Buljan objavio je niz stručnih radova o teoriji determiniranog kaosa i za to je vrijeme stručno i znanstveno djelovao u Zagrebu.

Od 2003. do 2005. surađuje na istraživanju novih fizikalnih otkrića u vezi lasera, a u suradnji s Technionom iz Izraela te američkim Princetonom, MST-om i University of Florida. Svoje radove objavljivao je u vrhunskim američkim i europskim znanstvenim časopisima "Nature", "Science", "Societi of America", "Physical Review", "Review Letters" te "Journal of optical".

Ministar Primorac ponovio je svoje zalaganje za povratak hrvatskih znanstvenika, kao i za osiguravanje uvjeta za njihov rad u Hrvatskoj. Najavio je kako izaslanstvo Ministarstva znanosti, zahvaljujući kontaktima doc. Buljana, za desetak dana ide u posjet značajnim znanstvenim i istraživačkim institucijama u Izraelu.

Ministar Primorac komentirao je i nezadovoljstvo dijela javnosti zbog imenovanja dr. Vladimira Grudena na čelo Povjerenstva za prosudbu programa spolnog odgoja u školama, a vezano za njegove izjave kako je homoseksualizam bolest te da ju treba nastojati spriječiti. "Borit ću se za zaštitu prava svih skupina u Hrvatskoj i isključujem mogućnost manipulacije da će jedna od tih skupina biti prozivana obzirom na seksualnu orijentaciju", poručio je Primorac.

Osvrnuvši se na slučaj zlostavljanja i uništavanja imovine nastavnice engleskog jezika iz Dugog Sela, Primorac je istaknuo kako je u tu školu poslao inspekciju koja će istražiti problem i dobiti cjelovitu informaciju. "Štitit ću dignitet nastavnika", istaknuo je ministar zauzevši se za provođenje sankcija nad onima "koji čine nasilje i onima koju su ga prešutjeli".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙