FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosječna plaća za studeni u Zagrebu 5.271 kunu

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Prosječna neto plaća za studeniprošle godine u Zagrebu je iznosila 5.271 kunu, što je nominalno 8,3posto, ili 403 kune više nego mjesec prije, pokazuju podatci Odjela zastatistiku gradskog Zavoda za planiranje i razvoj grada i zaštituokoliša.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Prosječna neto plaća za studeni prošle godine u Zagrebu je iznosila 5.271 kunu, što je nominalno 8,3 posto, ili 403 kune više nego mjesec prije, pokazuju podatci Odjela za statistiku gradskog Zavoda za planiranje i razvoj grada i zaštitu okoliša.

Prosječna hrvatska plaća za studeni iznosila je 4.352 kune, pa je zagrebački prosjek plaća za 919 kuna, ili za 21,1 posto veći od hrvatskog prosjeka.

Državni su statističari znatnije povećanje neto plaća za studeni u odnosu na listopad objasnili i isplatom božićnica, kao i drugih isplata vezanih uz blagdane dijelu zaposlenih u djelatnostima koje su za to imale novca.

To je vjerojatno i razlog i nešto većoj od uobičajene razlike između prosječne plaće u Hrvatskoj i u Zagrebu. Uobičajeno je, naime, prosječna zagrebačka plaća za oko 600-700 kuna, ili za 17 do 19 posto veća od hrvatskog prosjeka.

Djelatnost koja je u Zagrebu u prosincu za studeni isplatila najveću prosječnu plaću, dvostruko veću i od zagrebačkog prosjeka, je proizvodnja radiotelevizijskih strojeva i aparata.

U toj je djelatnosti za studeni isplaćena prosječna neto plaća od 10.767 kuna, nominalno čak 38,1 posto viša nego za listopad prošle godine, što se vjerojatno može pripisati božićnici i drugim blagdanskim isplatama.

Te isplate vjerojatno su utjecale i na znatniji rast, za 25,7 posto, u djelatnosti istraživanja i razvoja. No, ta druga po visini prosječna zagrebačka plaća iznosila je 7.753 kune, što je tri tisuće kuna manje od prosjeka u proizvodnji readiotelevizijskih strojeva i aparata.

Više od sedam tisuća kuna prosječne plaće u Zagrebu su isplatile još neke djelatnosti - zračni promet (7.741 kunu, ili 0,5 posto više nego za listopad), financijsko posredovanje, osim osiguranja i mirovinskih fondova (7.615 kuna, ili 11,9 posto više), računalne i srodne djelatnosti (7.604 kune, ili 9,2 posto više), proizvodnja duhanskih proizvoda (7.164 kune, ili 12,6 posto više), te osiguranje i mirovinski fondovi, osim obveznog osiguranja (7.008 kuna, ili 6 posto više nego za listopad).

S druge pak strane, gotovo četiri i pol puta nižu prosječnu plaću od one u proizvodnji radiotelevizijskih strojeva i aparata, ili 2.418 kuna za studeni su dobili zaposleni u proizvodnji odjeće, doradi i bojenju krzna.

Tek nešto više od tri tisuće kuna, 3.090 kuna dobili su zaposleni u štavljenju i obradi kože, a zaposleni u proizvodnji tekstila u Zagrebu su za studeni dobili prosječnih 3.278 kuna.

Podatci zagrebačke statistike pokazuju da je prosječna plaća za studeni u odnosu na listopad nešto više povećana u gospodarstvu, za 9,5 posto i iznosila je 5.331 kunu, dok je u izvangospodarskim djelatnostima prosjek za studeni bio 5.145 kuna, što je 5,6 posto više nego u listopadu.

U razdoblju siječanj-studeni prošle godine prosječna zagrebačka plaća iznosila je 4.910 kuna i bila je nominalno za 5,1 posto veća od istog razdoblja 2003. godine.

Podatci zagrebačke statistike pokazuju da je prosječna bruto plaća isplaćena za studeni prošle godine iznosila 7.930 kuna, što je nominalno 9 posto više nego u listopadu, dok je za razdoblje od siječnja do studenog prosječna bruto plaća bila 7.355 kuna, što je 6,4 posto više nego u istom razdoblju 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙