FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neto plaća za studeni 4.352 kune - povećanje zbog božićnica

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni 2004.iznosila je 4.352 kune, što je u odnosu na listopad nominalni porastod 5,4 posto, ili za 224 kune, a realni za 4,9 posto u odnosu nalistopad, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni 2004. iznosila je 4.352 kune, što je u odnosu na listopad nominalni porast od 5,4 posto, ili za 224 kune, a realni za 4,9 posto u odnosu na listopad, objavio je Državni zavod za statistiku.

U odnosu na studeni 2003. prosječna je neto plaća u studenom prošle godine viša za 298 kuna, ili nominalno za 7,4 posto, a realno za 4,9 posto.

Znatnije povećanje neto plaća u studenom u odnosu na listopad prošle godine posljedica je dijelom i isplata božićnica, kao i drugih isplata vezanih uz blagdane dijelu zaposlenih u djelatnostima koje su za to imale novca, pojašnjavaju statističari.

Njihovi podatci govore da je djelatnost istraživanja i razvoja, koja i inače ima iznadprosječne plaće, taj prosjek najviše povećala u studenome.

Njima su prosječne plaća u studenom u odnosu na listopad bile veće nominalno za 30,1 posto, odnosno za 1.818 kuna. Zaposleni u istraživanju i razvoju tako su za studeni dobili prosječnih 7.862 kune, što je i najviša prosječna plaća u studenome.

U djelatnosti koja inače prednjači po prosječnim plaćama, u zračnom prijevozu, u studenom su isplaćene prosječne neto plaće od 7.741 kunu, što je nominalno tek 0,5 posto više nego u listopadu.

Božićnice i ostale isplate vezane uz blagdan više od prosjeka povećale su plaće i zaposlenih u proizvodnji naftnih derivata. Njima su plaće za studeni u odnosu na listopad nominalno bile veće za 25,8 posto i prosječna neto plaća od 6.361 kunu za studeni bila im je za 1.306 kuna veća nego u listopadu.

Prosječno 6.648 kuna, ili 1.271 kunu više nego u listopadu, za studeni su dobili zaposleni u proizvodnji radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme.

Njima su tako prosječne plaće za studeni u odnosu na listopad porasle za 23,6 posto, dok su poslodavci zaposlenima u financijskom posredovanju, osim osiguranja i mirovinskih fondova, istodobno prosječne plaće 'podebljali' za 17 posto, na prosječnih 6.937 kuna.

No, nasuprot njima djelatnosti s nižim neto plaćama od prosjeka za studeni su ili tek blago povećale plaće, a ima i djelatnosti kojima su plaće nominalno bile manje nego u listopadu.

Najveći pad prosječnih neto plaća za studeni u odnosu na listopad, nominalno za 3,3 posto, osjetili su zaposleni u ribarstvu i uzgoju riba. Njihove prosječne plaće bile su 3.009 kuna, dok je prosječnih 3.905 kuna u proizvodnji medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata te satova nominalno za 2,4 posto manje nego u listopadu.

Zaposleni u proizvodnji strojeva i uređaja dobili su za studeni u prosjeku 1,2 posto manje plaće, koje su iznosile 3.626 kuna.

Iako su im prosječne plaće nominalno bile veće za 5,6 posto u odnosu na listopad, najmanje prosječne plaće od 2.210 kuna za studeni dobili su zaposleni u kožarskoj industriji.

Najniže prosječne plaće za studeni imali su i zaposleni u proizvodnji odjeće, 2.248 kuna, te zaposleni u proizvodnji tekstila, 2.568 kuna.

Prosječna isplaćena neto plaća za studeni od 4.352 kune pokrivala je 81 posto troškova sindikalne košarice, koja je po izračunu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u studenom iznosila 5.394 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙