FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruženje veledrogerija reagira na Hebrangove izjave o isporuci lijekova

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Udruženje trgovine na velikofarmaceutskom proizvodima i ortopedskim pomagalima reagiralo je danasna izjave potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbiAndrije Hebranga s nedavne konferencije za novinare u Hrvatskom zavoduza zdravstveno osiguranje (HZZO).
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Udruženje trgovine na veliko farmaceutskom proizvodima i ortopedskim pomagalima reagiralo je danas na izjave potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga s nedavne konferencije za novinare u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Hebrang je tada izjavio da nema bojazni od nestašice lijekova jer su Ministarstvo zdravstva i HZZO, ako veledrogerije nastave prijetiti obustavom isporuke lijekova jer im se ne plaćaju na vrijeme, spremni hitno uvesti lijekove iz inozemstva.

Veledrogerije nisu zaprijetile obustavom isporuke lijekova, već su višekratno upozorile javnost, Ministarstvo zdravstva i HZZO da zbog kontinuiranog produžavanja rokova plaćanja više ne mogu izvršavati svoje obveze prema proizvođačima lijekova, što dovodi do sve većeg broja obustava isporuka proizvodača i time do poremećaja u opskrbi zdravstvenog sustava, kaže se u priopćenju Udruženja veledrogerija.

Sporazumom o podmirenju dugova, zaključenim između Ministarstva zdravstva, HZZO-a i Udruženja veledrogerija 19. ožujka 2004., utvrđeno je da se "HZZO obvezuje podmirivati svoje ugovorne obveze prema zdravstvenim ustanovama i ljekarnama sukladno rokovima utvrđenim ugovorima", a Ministarstvo i HZZO obvezuju se osigurati da će zdravstvene ustanove "svesti plaćanja prema dobavljačima u maksimalno 180 dana od dana zaprimanja računa".

Unatoč tome, HZZO podmiruje obveze prema ljekarnama u roku 240 dana iako je ugovorni rok 120 dana, dospjele obveze HZZO-a iznose 1,5 milijardi kuna, a mnoštvo bolnica ne isplaćuje obveze duže od 300 dana.

Osim toga, direktor HZZO-a Većeslav Bergman rekao je kako je dug zdravstva sada problem Ministarstva financija, ministar financija Ivan Šuker izjavio je na televiziji da će se dug zdravstva uskoro sanirati, a 28. siječnja održan je sastanak predstavnika Ministarstva zdravstva, HZZO-a, ravnatelja županijskih bolnica, župana i predstavnika veledrogerija na kojem je predložen model sanacije županijskih bolnica.

Nakon svega ministar Hebrang sve negira i uvjerava javnost da se stanje poboljšava te da nema problema u funkcioniranju sustava, ističe se u priopćenju.

Upozorenja veledrogerija na neodrživost nastale situacije nisu "pritisak na proračun" već isključivo zahtjev da država izvršava svoje obveze u rokovima na koje se sama obvezala.

Posebno je zanimljivo, napominje Udruženje, što Hebrang tvrdi kako je Ministarstvo zdravstva spremno i ima novaca za hitni uvoz lijekova (odnosi li se to i na uvoz lijekova Plive i Belupa?), dok istovremeno nema novaca ili ne želi platiti lijekove isporučene u zadnjih osam mjeseci.

"Ministar zdravstva trebao bi odgovoriti tko bi i po kojoj cijeni obavio uvoz lijekova, gdje bi se i pod kojim uvjetima skladištila i distribuirala ta velika količina lijekova, kako će se osigurati propisno hrvatsko pakiranje i upute za lijekove, odnosno kako će se osigurati poštivanje propisanih uvjeta Ministarstva zdravstva o prometu lijekovima?"

Jednako je zanimljiva tvrdnja da veledrogerije velikim maržama ugrožavaju zdravstveni sustav i da su po dobiti među najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj, iako cijene lijekova i iznos marži određuje država, a veledrogerije završavaju poslovnu godinu s gubicima ili simboličnom dobiti.

Pri tome nije jasno zašto potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo želi da poslovni subjekti, koji zapošljavaju preko 1500 radnika i ostvaruju promet veći od pet milijardi kuna, rade bez dobiti, pita se Udruženje veledrogerija.

"Iz svega je vidljivo da jedina zaštita pacijenata ovog trenutka dolazi upravo od veledrogerija koje opskrbljuju ljekarne, bolnice i cjelokupni zdravstveni sustav lijekovima i svim drugim medicinskim potrošnim materijalom iako im se oni ne plaćaju, a dugove financiraju zajedno s proizvođačima vlastitim sredstvima i skupim kreditima banaka".

Udruženje ustraje na partnerskom dijalogu sa svim nadležnim tijelima države, uz punu svijest o svojoj odgovornosti za funkcioniranje zdravstvenog sustava, no pri tome očekuje da odgovorne osobe u izvršnoj vlasti učine isto, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙