FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matijević: za velike dugove županijskih bolnica kriv neučinkovit menagement

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Svaka županijska bolnica lani jedobavljačima bila dužna prosječno 2,5 bolnička mjesečna proračuna, aza tako visoku potrošnju iznad limita odgovornost snosi neučinkovitbolnički menagement, ocijenila je na današnjem stručnom sastanku oposlovanju županijskih bolnica pomoćnica ministra zdravstva zaekonomska pitanja Katja Matijević.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Svaka županijska bolnica lani je dobavljačima bila dužna prosječno 2,5 bolnička mjesečna proračuna, a za tako visoku potrošnju iznad limita odgovornost snosi neučinkovit bolnički menagement, ocijenila je na današnjem stručnom sastanku o poslovanju županijskih bolnica pomoćnica ministra zdravstva za ekonomska pitanja Katja Matijević.

Ona je na skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) najavila da će ove godine prilikom ugovaranja zdravstvene zaštite u ugovore s bolnicama biti ugrađeni oštriji mehanizmi kontrole potrošnje, uključujući i represivne mjere koje će uprave bolnica dovesti u okvire ugovorenog ponašanja.

Matijević je najavila i da će se posebno ugovarati potrošnja skupih lijekova, čiji će iznosi biti izuzeti iz mjesečnih bolničkih limita.

Pomoćnica ministra zdravstva kaže da je za ovu godinu predviđen rast troškova od 650 milijuna kuna, u čemu su sadržana i sredstva za rast plaća prema kolektivnom ugovoru. Pritom je naglasila da je zdravstvo jedina javna služba kojoj će u 2005. plaće rasti.

Veliki dugovi županijskih bolnica probleme stvaraju i proizvođačima i dobavljačima farmaceutskih proizvoda koji su, po podacima HGK-a, na kraju listopada prošle godine od bolnica potraživali 350 milijuna kuna.

Dugovi su se odnosili na 2004., 2003. pa čak i na 2002. godinu, a neke od bolnica dužne su više od 1.000 dana.

Predsjednik Uprave najveće hrvatske veledrogerije Medike Damir Kuštrak ističe da su rokovi plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje veledrogerijama sa 138 dana krajem 2003. godine, u prošloj godini povećani na 245 dana.

Bolnice dobavljačima plaćaju u roku od 350 dana pa je, po njegovu mišljenju, situacija neodrživa bez promjene modela opskrbe zdravstvenih ustanova lijekovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙