FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolnice lani dugovale 350 milijuna kuna

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Veliki dugovi županijskih bolnicaprobleme stvaraju i proizvođačima i dobavljačima farmaceutskihproizvoda koji su lani krajem listopada, po Hrvatskoj gospodarskojkomori, od bolnica potraživali 350 milijuna kuna.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Veliki dugovi županijskih bolnica probleme stvaraju i proizvođačima i dobavljačima farmaceutskih proizvoda koji su lani krajem listopada, po Hrvatskoj gospodarskoj komori, od bolnica potraživali 350 milijuna kuna.

Dugovi su se odnosili na 2004., 2003. pa čak i na 2002. godinu, a neke od bolnica dužne su više od 1.000 dana.

Svaka županijska bolnica lani je dobavljačima bila dužna prosječno 2,5 bolnička mjesečna proračuna, a za tako visoku potrošnju iznad limita odgovornost snosi neučinkovit bolnički menagement, ocijenila je u petak na stručnom sastanku o poslovanju županijskih bolnica Katja Matijević, pomoćnica ministra zdravstva za ekonomska pitanja.

Ona je na skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) najavila da će ove godine prilikom ugovaranja zdravstvene zaštite u ugovore s bolnicama biti ugrađeni oštriji mehanizmi kontrole potrošnje, uključujući i represivne mjere koje će uprave bolnica dovesti u okvire ugovorenog ponašanja.

Matijević je najavila i da će se posebno ugovarati potrošnja skupih lijekova, čiji će iznosi biti izuzeti iz mjesečnih bolničkih limita.

Pomoćnica ministra zdravstva kaže da je za ovu godinu predviđen rast troškova od 650 milijuna kuna, u čemu su sadržana i sredstva za rast plaća prema kolektivnom ugovoru. Pritom je naglasila da je zdravstvo jedina javna služba kojoj će u 2005. plaće rasti.

Predsjednik Uprave najveće hrvatske veledrogerije Medike Damir Kuštrak ističe da su rokovi plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje veledrogerijama sa 138 dana krajem 2003. godine, u prošloj godini povećani na 245 dana.

Bolnice dobavljačima plaćaju u roku od 350 dana pa je, po njegovu mišljenju, situacija neodrživa bez promjene modela opskrbe zdravstvenih ustanova lijekovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙