FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: predstavnici EU ponovno o suradnji s Haškim sudom

uniju, rekao je na konferenciji za novinstvo upetak u Beogradu voditelj odjela za zapadni Balkan u Općoj upravi EKza proširenje EU Reinhard Priebe, nakon dvodnevnog sastanka sdužnosnicima Srbije i Crne Gore i izrazio uvjerenost da će sepreostala otvorena pitanja uskoro moći riješiti, uključujući isuradnju s Haškim sudom.
Beograd,28.siječnja 2005.(Hina) - Državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG) ostvarila je reformski napredak u cilju približavanja i integracije u Europsku uniju, rekao je na konferenciji za novinstvo u petak u Beogradu voditelj odjela za zapadni Balkan u Općoj upravi EK za proširenje EU Reinhard Priebe, nakon dvodnevnog sastanka s dužnosnicima Srbije i Crne Gore i izrazio uvjerenost da će se preostala otvorena pitanja uskoro moći riješiti, uključujući i suradnju s Haškim sudom.

On je rekao da postoje tehnički uvjeti za završetak Studije o izvedivosti za SCG do konca ožujka, ali i naglasio da ne može ništa konkretno reći o krajnjem ishodu.

"Suradnja s Haškim tribunalom i dalje je veliki

kamen spoticanja na putu SCG u EU", rekao je Priebe.

Ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović novinarima je rekao da Savjet ministara SCG ima potpuno jasno stajalište da 2005. godina mora biti godina intenzivnog približavanja EU, što podrazumijeva pozitivnu Studiju o izvedivosti i početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju na putu ka približavanju SCG Europskoj uniji.

Potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus je dodao da su u dvodnevnim razgovorima s europskim stručnjacima razjašnjene dileme i tehnički detalji u procesu pridruživanja, rekavši da u tom procesu nema više institucionalnih zapreka, već onih političkih, a to je prije svega suradnja s Haškim tribunalom.

Predstavnici Europske unije došli su u četvrtak u Beograd i dva dana razgovarali s predstavnicima Državne zajednice Srbije i Crne Gore i predstavnicima država-članica, u okviru

šestog sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga SCG i EU, posljednjeg

uoči objavljivanja Studije o izvodljivosti uključenja SCG u europsku

zajednicu.

Ocjena studije očekuje se potkraj ožujka.

Na prošlom sastanku predstavnika EU i dužnosnika Državne zajednice i njezinih članica, održanom u Podgorici u srpnju prošle

godine, vlastima Srbije, Crne Gore i Državne zajednice poručeno je da

su najvažniji uvjeti za europske integracije potpuna suradnja s

Haškim sudom, te potpuno poštivanje Ustavne povelje i zajedničkih

institucija Državne zajednice SCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙