FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas poziva Izrael da proglasi primirje

RAMALLAH, 3. veljače 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Palestinskesamouprave Mahmud Abas pozvao je Izrael u četvrtak, nekoliko dana uočisusreta na vrhu s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, da službenoproglasi primirje, istaknuvši da su Palestinci to već učinili.
RAMALLAH, 3. veljače 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas pozvao je Izrael u četvrtak, nekoliko dana uoči susreta na vrhu s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, da službeno proglasi primirje, istaknuvši da su Palestinci to već učinili.

"Mi smo proglasili primirje i izraelska strana mora učiniti isto", kazao je Abas za novinare.

Abas i Sharon trebaju se sastati na vrhu u utorak u Šarm El-Šeiku (Egipat), pod pokroviteljstvom egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, u nazočnosti jordanskog kralja Abdulaha II.

Riječ je o prvom izraelsko-palestinskom susretu na toj razini u zadnjih više od četiri godine.

Abas nije rekao kada ni kako su Palestinci proglasili primirje. On je do nove zapovijedi postigao dogovor s različitim naoružanim skupinama, od kojih je dobio pristanak za "razdoblje primirja", to jest da prekinu s protuizraelskim napadima tijekom još neutvrđenog razdoblja.

Na pitanje što očekuje od susreta sa Sharonom u Egiptu, Abas je kazao: "Nadam se da će summit biti uspješan, u prilog čemu govore mnogi znaci. Moramo poći tamo".

Shimon Peres, dopredsjednik izraelske vlade rekao je pak da se nada kako će Abas i Sharon na summitu dati zajedničku izjavu o prekidu sukoba.

Unatoč svemu, Izrael je u četvrtak nastojao ublažiti opći optimizam u svezi sa summitom, upozorivši na previsoka očekivanja kada je riječ o rezultatima susreta planiranog za utorak.

"Susret na vrhu bit će prigoda za izjave, što je važno, ali neće biti političkih pregovora o mirovnim smjernicama (najnoviji međunarodni mirovni plan), jer je još prerano za to", upozorio je dužnosnik u izraelskoj vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙