FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti produžilo mandat misijama UN-a u Libanonu i Gruziji

WASHINGTON, 28. siječnja 2005. (Hina) - Vijeće sigurnosti UN-a u petakje za novih šest mjeseci produljio mandat svojim mirovnim snagama najugu Libanona kako bi nadgledale primirje duž granice s Izraelom, te uGruziji gdje sprječavaju ponovo izbijanje sukoba između vladinih snagai separatista u Abhaziji.
WASHINGTON, 28. siječnja 2005. (Hina) - Vijeće sigurnosti UN-a u petak je za novih šest mjeseci produljio mandat svojim mirovnim snagama na jugu Libanona kako bi nadgledale primirje duž granice s Izraelom, te u Gruziji gdje sprječavaju ponovo izbijanje sukoba između vladinih snaga i separatista u Abhaziji.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je produljio mandat mirovnoj misiji (UNIFIL) u Libanonu do 31. srpnja. Oko tisuću pripadnika misije nadgleda prekid vatre duž tzv. "plave linije" iza koje su se povukle izraelske snage 2000. godine.

Vijeće sigurnosti također je do 31. srpnja produljilo mandat promatračkoj misiji u Gruziji i pozvalo na rješavanje već desetgodišnjeg spora gruzijske vlade i separatista u Abhaziji uz puno poštivanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije.

Vijeće sigurnosti je u svojoj rezoluciji prihvatilo preporuku glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je UN-ovu promatračku misiju (UNOMIG) u svom izvješću ocijenio ključnom za sprječavanje ponovnog izbijanja sukoba između gruzijske vlade i separatista u Abhaziji.

Vijeće je naglasilo potrebu rješavanja statusa Abhazije u okviru države Gruzije i potvrdilo potporu suverenosti, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

UNOMIG je uspostavljen 1994. nakon što su sporazumom u Moskvi okončane borbe između abhazijskih separatista i Tbilisija u sjeverozapadnom dijelu Gruzije u kojim je iz svojih domova protjerano skoro 300.000 izbjeglica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙