FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: Abas osigurao primirje palestinskih skupina

JERUZALEM, 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Palestinski predsjednikMahmud Abas sa svim je značajnijim palestinskim militantnim skupinamapostigao dogovor o jednomjesečnom primirju, objavio je u nedjeljuizraelski ministar obrane Shaul Mofaz, čija je izjava, međutim,opovrgnuta samo sat vremena kasnije.
JERUZALEM, 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas sa svim je značajnijim palestinskim militantnim skupinama postigao dogovor o jednomjesečnom primirju, objavio je u nedjelju izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, čija je izjava, međutim, opovrgnuta samo sat vremena kasnije.

Hamas i Islamski džihad prihvatili su primirje u zamjenu za svoju buduću ulogu u palestinskoj samoupravi, rekao je Mofaz za izraelski radio. "Prema našim informacijama, došlo je do sporazuma između Abasa i čelnika Hamasa i Islamskog džihada o prekidu vatre koji će trajati barem mjesec dana", rekao je Mofaz.

Hamas je, međutim, to odmah opovrgnuo. "Mofazova izjava nije točna. Naša skupina je spremna ozbiljno razmotriti pitanje primirja, ali samo ako se okupatorske izraelske snage prethodno obvežu da će zaustaviti svaki oblik agresije", rekao je dužnosnik te skupine Sami Abu Zhri.

Mofaz je rekao da takvo obećanje s izraelske strane nije stiglo, ali i dodao da će Izrael zaustaviti svoje aktivnosti ako tako bude i s druge strane. "Sve dok je na palestinskoj strani mir, nema nikakve potrebe da djelujemo", rekao je Mofaz.

Novoizabrani palestinski lider Mahmud Abas posljednjih dana s palestinskim militantnim skupinama pregovara o uspostavi primirja. Tako su u subotu svoj pristanak na uvjetovani prekid vatre objavile Brigade mučenika al-Akse, Demokratska fronta za oslobođenje Palestine (DFLP) i Narodna fronte za oslobođenje Palestine (PFLP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙