FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BANGKOK - Snažan potres koji je pokrenuo tsunami u Indijskom oceanu možda je pomaknuo tajlandski otok Phuket za 15 cm i reaktivirao pukotine u moru, ocijenili su stručnjaci u četvrtak. Međunarodna ekipa stručnjaka iz Francuske, Indonezije, Malezije, Nizozemske i Tajlanda iznijela je mogućnost takvog pomicanja na sveučilištu u Bangkoku. Geolozi su zabrinuti i zbog otkrića pukotine od 10 centimetara širine u pokrajini Ranong, nedaleko linije neaktivne seizmičke linije koja prolazi granicom između Tajlanda i Mianmara. Prema pisanju dnevnog lista Bangkok Post od četvrtka stanovnici su primijetili pojavu mjehurića iz te pukotine "većeg obima i brzine od ključale vode". Direktor tajlandskog geološkog Ureda rekao je za jedan drugi dnevni list Nation, da postoji mogućnost da je potres 26. prosinca aktivirao liniju neaktivnih pukotina Rangonga. Kada jedna linija pukotina postane aktivna ona oslobađa mjehuriće, objasnio je on, ali nije precizirao što to podrazumijeva.

WASHINGTON - Svakodnevna umjerena konzumacija alkohola pomaže starijim ženama da sačuvaju mentalne sposobnosti, pokazalo je dosad najveće istraživanje o toj temi objavljeno u New England Journal od Medecine u izdanju od četvrtka. Studija, u koju je bilo uključeno 12.480 žena u dobi od 70 do 81 godine, pokazala je da su žene koje svakodnevno popiju čašu vina, piva ili žestokog alkohola u razdoblju od najmanje 4 godine, izložene 20 posto manjoj opasnosti od pada cerebralnih sposobnosti u poodmaklim godinama. "Male količine alkohola mogu biti korisne za mozak", naglasila je Francine Grodstein iz bolnice Brigham koja je vodila to istraživanje.

MAGDEBURG - Kljova mamuta duga 2,40 metara, stara 130 tisuća godina i dobro očuvana, otkrivena je u kamenolomu u Magdeburgu na istoku Njemačke, priopćeno je iz prirodoslovnog muzeja u tom gradu. "Ta je kljova pripadala odraslom mamutu tipa mammuthus primigenius", istaknuo je Hans Pellmann, direktor muzeja u kojem će kljova biti i izložena. Dodao je da su u Njemačkoj česta otkrića ostataka pretpovijesnih životinja, ali da je stanje očuvanosti otkrića iz Magdeburga i njegova veličina vrlo neuobičajeno što otkriće čini dragocjenim". Mamuti, koji su živjeli u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, nestali su prije 10 tisuća godina.

LONDON - Tvrtke diljem svijeta čine malo ili ništa u osvještavanju svojih zaposlenika o opasnostima od virusa HIV i bolesti AIDS-a, ocijenili su u četvrtak stručnjaci na temelju rezultata provedenog istraživanja. Istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma i Škole javnog zdravlja iz Harvarda pokazalo je da više od 70 posto tvrtki nema nikakvu strategiju borbe protiv širenja HIV/AIDS-a, a samo njih sedam posto ima neku formalnu politiku u pismenom obliku. Direktor Odjela za zdravstvo pri Svjetskom gospodarskom forumu drži da je, s 40 milijuna ljudi zaraženih HIV-om diljem svijeta i s novim zarazama koje se šire po stopi od 14.000 dnevno, epidemija velika prijetnja jer može potkopati gospodarstva i desetkovati radnu snagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙