FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK o određivanju odvjetničkih tarifa

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Predstavnici Hrvatske odvjetničkekomore (HOK) ustvrdili su danas da HOK ima zadovoljavajuću razinunezavisnosti samo u primitku i postupcima protiv svojih članova, a tekdjelomice u određivanju odvjetničkih tarifa.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Predstavnici Hrvatske odvjetničke komore (HOK) ustvrdili su danas da HOK ima zadovoljavajuću razinu nezavisnosti samo u primitku i postupcima protiv svojih članova, a tek djelomice u određivanju odvjetničkih tarifa.

Predstavnici HOK-a razgovarali su s novinarima na tradicionalnom domjenku priređenom za novinare, predstavnike državne i sudske vlasti te strukovnih udruga.

Predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić ustvrdio je kako je u proteklih godinu dana, otkad je HOK izmijenio odvjetničke tarife, o tome iznesen niz neistinitih tvrdnji.

HOK tvrdi da je nezavisnost pri donošenju odluka o načinu i visini tarifiranja odvjetničkih usluga jedna od pretpostavki za ostvarenje slobodnog i nezavisnog odvjetništva.

Država smije utjecati na donošenje odvjetničke tarife samo pod uvjetom da odvjetnici imaju pravo na monopol pri zastupanju na sudu i da sud dosuđuje trošak odvjetnika stranici koja je uspjela u sporu, rekao je predsjednik HOK-a.

No, upozorio je, hrvatski odvjetnici nemaju monopol u zastupanju pred sudom, unatoč višekratnim pokušajima da to pravo ostvare.

U dijelu gdje hrvatski odvjetnici imaju monopol na pravo zastupanja, odnosno u zastupanju po službenoj dužnosti u kaznenim predmetima, već je regulirano da Ministarstvo pravosuđa određuje visinu honorara, rekao je Pelicarić.

U HOK-u smatraju da bi samo nakon zakonskog uvjetovanja ekskluzivnog odvjetničkog zastupanja pred sudovima imalo smisla uvoditi obvezatnu suglasnost Ministarstva pravosuđa na izmjenu odvjetničke tarife.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙