FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader zatražili su danas od svih nadležnih tijela državne administracije, uključujući obavještajne agencije, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo da, sukladno zakonskim i profesionalnim obvezama, i u suradnji s odgovarajućim službama drugih zemalja, nastave i maksimalno pojačaju sve potrebne mjere i aktivnosti radi otkrivanja boravišta i uhićenja generala Ante Gotovine te prebacivanja pred Haaški sud. Predsjednik Mesić i premijer Sanader, koji su danas razgovarali o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, ustvrdili su da sve informacije, provjere i saznanja nadležnih službi ukazuju da se general Gotovina ne nalazi na teritoriju Republike Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj, ali da bi Hrvatska u to uvjerila i svoje vanjske prijatelje za to mora imati dokaze. Zato ćemo premijer Ivo Sanader i ja ići s izjavom i nalogom tajnim službama da "obave posao", a to znači da, ukoliko Gotovina nije u Hrvatskoj za to dobijemo i dokaze, rekao je predsjednik Mesić, odgovarajući na pitanja nakon tradicionalnog novogodišnjeg prijema za novinare u Uredu predsjednika. Mesić je, odgovarajući na novinarski upit, rekao da ne zna da je itko od "oficijelnih vlasti u Hrvatskoj imao bilo kakve kontakte s generalom Gotovinom ili s njegovim odvjetnicima.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravke" (UBIUDR) pozvala je danas Hrvatski sabor da je podrži u inicijativi za osnivanjem nove državne radio i TV postaje, budući da su posljednje manifestacije organizirane u Zagrebu pokazale da novaca ima dovoljno. Udruga navodi da su Svjetski skijaški skup na Sljemenu i Operni bal u HNK-u još jednom pokazali da se u Hrvatskoj mogu organizirati iznimno skupe manifestacije za koje nije upitno koliko će se novaca potrošiti. Istodobno, ni četrnaest godina nakon srpske agresije na Republiku Hrvatsku nisu riješena egzistencijalna pitanja hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo ni skupih balova a niti skijaških kupova, kažu u udruzi.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin danas je u Rijeci ocijenio da SDP ne smije koalirati s HDZ-om jer bi ga to vratilo "u doba Socijalističkog saveza radnog naroda" i Kardeljevu "pluralizmu samoupravnih interesa", a danas bi to bio "pluralizam osobnih interesa" koji bi naštetio višestranačju. Poslijeizborne koalicije lijevih i desnih političkih struja želja su za podjelom vlasti i plod osobnih ambicija, a ne ideologija, rekao je Kajin na tiskovnoj konferenciji i ocijenio da to vodi hipokriziji.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da je zagrebačko Gradsko poglavarstvo prekršilo zakon uvođenjem tarife za usluge pročišćavanja otpadnih voda, pa je Ustavnom sudu uputila Prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te tarife, izvijestili su čelnici HUP-a na konferenciji za novinare. Tom tarifom, koju je Gradsko poglavarstvo odobrilo u travnju prošle godine, uvodi se obveza plaćanja usluge pročišćavanja otpadnih voda koja za građanstvo iznosi 1,73 kune po prostornom metru, a za gospodarstvo 7,026 kuna. Direktor HUP-ovih udruge poljoprivrede i trgovine Stipan Bilić izjavio je da je trošak zagrebačkom gospodarstvu za pročišćavanje otpadnih voda povećan za 537 posto.

ZAGREB - Vrhovni sud razmatrat će 8. i 9. veljače žalbu Fikreta Abdića na nepravomoćnu odluku tog suda kojom mu je potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna na koju ga je osudio karlovački Županijski sud zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995. Vrhovni sud izvijestio je danas da Abdić neće biti nazočan na sjednici otvorenoj za javnost, već će njega zastupati odvjetnik Davorin Popović. Popović je danas izjavio kako obrana ne traži smanjenje kazne, već ukidanje presude i oslobađanje Abdića jer tvrdi da nikakvog organiziranog progona i ratnog zločina nije bilo u tzv. AP Zapadnoj Bosni. Uz to, obrana i dalje tvrdi da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za preuzimanje postupka od BiH i vođenje u Hrvatskoj.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je danas da je 11 od 13 predsjedničkih kandidata dostavilo podatke o visini i izvoru utrošenih sredstava koja su koristili za izbornu promidžbu. Zakonski rok za predaju izvješća istekao je noćas u ponoć, a izvješće do tada nisu predali Miroslav Blažević i Mladen Kešer. Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike Hrvatske ne propisuje sankcije za kandidate koji zakasne ili uopće ne predaju podatke. DIP napominje da je i pismeno i kroz medije, podsjetio sve kandidate da ispune svoju zakonsku dužnost i izvješća o visini i izvorima sredstava utrošenih za izbornu promidžbu predaju u zakonom propisanom roku.

SPLIT - Odvjetnici četvorice pritvorenih optuženika u tzv. slučaju Lora potvrdili su danas kako će Vijeću za ratne zločine Županijskog suda u Splitu podnijeti zahtjev za početkom suđenja u odsutnosti kako njihovi branjenici "ne bi nepotrebno i u nedogled čekali da budu pritvoreni i preostali optuženici". Odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj optuženog Davora Banića, potvrdio je da je zahtjev sudu poslao već danas, a Joško Čeh, branitelj Ante Gudića, to će učiniti idući tjedan.

ZAGREB - Saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo podržao je danas da se šumarska inspekcija iz Državnog inspektorata vrati pod okrilje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Provelo bi se to izmjenama dvaju 'šumskih' zakona: o priznavanju svojti šumskog drveća i grmlja te o šumskom sjemenu i sadnicama. Izmjene tih zakona predložila je Vlada, a Hrvatski sabor o njima će se očitovati na 12. sjednici koju nastavlja sutra. Slijedom njih, proizvodnju i uporabu šumskog sjemena i sadnica nadzirala bi šumarska inspekcija, dok bi promet ostao u nadležnosti Državnog inspektorata. Predsjednik Odbora Božidar Pankretić najavio je da bi Odbor uskoro tematski mogao raspravljati o poljoprivrednom zemljištu.

ZAGREB - Hrvatska turistička ponuda ovoga će tjedna biti predstavljena na tri međunarodna specijalizirana turistička sajma, u Hannoveru, Nantesu i Insbrucku te na sajmu u Bruxellesu gdje Hrvatska turistička zajednica (HTZ) priređuje nacionalnu prezentaciju. Na ovogodišnjem turističkom sajmu "Vacances", koji se od 3. do 7. veljače održava u Bruxellesu, predstavit će se 498 izlagača iz 50 zemalja svijeta, a organizatori očekuju više od 300 tisuća posjetitelja. Hrvatska na tom sajmu, kako su izvijestili iz HTZ-a, svoju turističku ponudu predstavlja na štandu od 80 metara četvornih.

ZAGREB - U cilju očuvanja ekonomske znanstvene baštine, zagrebački Ekonomski fakultet i izdavačka kuća Dom i svijet pokrenuli su biblioteku "Hrvatska ekonomska misao", a danas je predstavljeno prvih šest knjiga prvog kola te edicije. Urednik edicije je akademik Vladimir Stipetić. Prvo kolo čine knjige Rudolfa Bićanića "Ekonomska podloga hrvatskog pitanja", Ivana Luke Garanjina "Reforma Dalmacije - Ekonomsko-politička razmišljanja", Valdemara Lunačeka "Povijest ekonomskih doktrina", Josipa Šipusa "Temelj žitne trgovine", Imbre Ignjatijevića Tkalca "Hrvatsko gospodarstvo polovicom XIX. stoljeća" te Joze Tomaševića "Novac i kredit".

VINKOVCI - Policija će ove godine pojačati zaštitu i nadzor državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom i BiH za što kani zaposliti nove službenike, najavio je na konferenciji za novinare načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Josip Grčanac. Po riječima načelnika Odjela policije PU-a Ante Zovka, granične prijelaze na području te policijske uprave 2004. je prešlo 23,4 posto putnika više, odnosno 31 posto vozila više nego 2003. Zovko je izvijestio da su pri nezakonitu prelasku državne granice ove godine uhvaćene 403, a u 2003. godini 312 osoba. Na granici je zapriječeno 188 slučajeva krijumčarenja raznih vrsta robe, dvostruko više nego prošle godine, a među krijumčarenom robom zaplijenjeno je čak 100 kilograma raznih vrsta droge, podsjetio je Zovko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙