FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDC: Na Balkanu do 2008. oko 14 milijuna korisnika mobitela

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Na balkanskim tržištima - Albanije,Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije - u iduće sečetiri godine, do 2008., očekuje udvostručenje broja korisnika mobilnetelefonije, na ukupno oko 14 milijuna, prognoze su analitičke kućeIDC.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Na balkanskim tržištima - Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije - u iduće se četiri godine, do 2008., očekuje udvostručenje broja korisnika mobilne telefonije, na ukupno oko 14 milijuna, prognoze su analitičke kuće IDC.

Takve prognoze IDC temelji na rezultatima istraživanja "Balkans Mobile Communications Services Forecast 2004-2008", koje je pokazalo i da će stopa korištenja mobilne telefonije po broju stanovnika (penetracija) u tim zemljama porasti sa sadašnjih 44 posto na približno 69 posto.

IDC procjenjuje i da će ukupna vrijednost usluga mobilne telefonije u 2008. na tim tržištima premašiti 2 milijarde američkih dolara.

Do kraja 2008., kako prognoziraju, najveće će stope rasta broja korisnika te ukupne dolarske vrijednosti tržišta doživjeti mobilno tržište Makedonije.

Istraživanje IDC-a, koje prenosi IDC Hrvatska, pokazalo je i da je među balkanskim zemljama najviše korisnika mobilne telefonije krajem 2004. imala Srbija, koja je ujedno i tržište sa najvećim brojem stanovnika.

Najveća je pak penetracija lani, od čak 89 posto, zabilježena u Crnoj Gori, koja je i najmanje od pet analiziranih tržišta.

Iz IDC-a podsjećaju i da je tijekom 2003. i u prvoj polovici prošle godine većina operatera u balkanskoj regiji još uvijek bila usredotočena na aktivnosti karakteristične za početne faze razvoja nekog mobilnog tržišta, što uključuje stjecanje licenci, pronalaženje strateškog partnera, privatizaciju te proširivanje teritorijalne pokrivenosti signalom mobilne mreže.

Zbog niske kupovne moći stanovništva tih država očekuju da će GSM (druga generacija mobilne telefonije) zadržati poziciju dominantne mobilne infrastrukture do kraja petogodišnjeg razdoblja.

Dodaju da su za sada tek dva najrazvijenija tržišta (srpsko i crnogorsko) počela iskazivati jači interes za tehnologije druge i pol odnosno treće generacije mobilne telefonije (poput GPRS-a i EDGE-a).

Unatoč tome, iz IDC-a procjenjuju da će do kraja 2008. i većina operatera u tim zemljama pod utjecajem razvoja mobilnog tržišta u njihovom okružju, posebno u središnjoj Europi, aktivirati mobilne mreže treće generacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙