FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za desetogodišnje odugovlačenje suđenja 3.500 kuna naknade

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Zagrepčanki koja se nakondesetogodišnjeg odugovlačenja sudskog postupka obratila za zaštituUstavnom sudu ta je institucija danas dodijelila naknadu od 3.500 kunazbog povrede njenog ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Zagrepčanki koja se nakon desetogodišnjeg odugovlačenja sudskog postupka obratila za zaštitu Ustavnom sudu ta je institucija danas dodijelila naknadu od 3.500 kuna zbog povrede njenog ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.

Iako je odredio naknadu zbog dugotrajnosti postupka, Ustavni sud u ovom slučaju nije obvezao zagrebački Općinski sud na donošenje presude u određenom roku, jer je desetogodišnji spor nakon podnošenja ustavne tužbe završen nagodbom.

Postupak radi utvrđivanja i diobe imovine u izvanbračnoj zajednici Zagrepčanka je pred Općinskim sudom pokrenula još u lipnju 1994., a suđenje je u četiri navrata obustavljano, dok se jedan prekid odužio na čak dvije i pol godine.

U svom očitovanju zagrebački Općinski sud ustvrdio je da je na duljinu postupka, uz ponašanje stranaka, utjecala i bolest suca.

Ustavni sud je zauzeo stav da organizacijski ili kadrovski problemi suda nisu opravdanje za nerazumno dugo suđenje, tim više što se ne radi o osobito složenom slučaju.

Sutkinja izvjestiteljica Nevenka Šernhorst kazala je da je dosuđena novčana naknada manja nego u drugim takvim slučajevima jer su u obzir uzete sve okolnosti ovog slučaja i vrstu postupka.

Osobi koja je pravdu čekala od 1994., naknada manja od prosječne hrvatske plaće isplatit će se u roku tri mjeseca nakon što novac zatraži od Ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙