FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Moskva želi promjenu sustava monitoringa izbora

MOSKVA, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) - Rusija je pozvala u utorak nareformu sustava monitoringa izbora Organizacije za sigurnost istabilnost u Europi (OESS), prilikom posjeta predsjedavajućeg OESS-aSlovenca Dimitrija Rupela Moskvi.
MOSKVA, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) - Rusija je pozvala u utorak na reformu sustava monitoringa izbora Organizacije za sigurnost i stabilnost u Europi (OESS), prilikom posjeta predsjedavajućeg OESS-a Slovenca Dimitrija Rupela Moskvi.

"Rusija želi naglasiti potrebu velikih promjena u aktivnosti Ureda demokratskih institucija i ljudskih prava OESS-a, posebice u izbornom području", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko u priopćenju.

"Ta aktivnost, posebice u zemljama ZND-a (12 bivših sovjetskih republika), bila je izložena opravdanim kritikama", rekao je Jakovenko.

"Treba promijeniti sustav monitoringa izbora, koji je politički motiviran i dakle nemoćan, treba usavršiti metode monitoringa i razraditi mjerila objektivnih procjena", nastavio je.

Rusija je krajem prosinca izrazila sumnje u "stupanj objektivnosti" zaključaka OESS-a o izborima 26. prosinca u Uzbekistanu, koje je organizacija ocijenila nedemokratskim i u Ukrajini gdje je OESS podržao poništenje prvih predsjedničkih izbora i održavanje novog kruga u kojem je pobijedio Viktor Juščenko.

Zaključci misija promatrača OESS-a i ZND-a o tim izborima su bili dijametralno oprečni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙