FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Počelo suđenje generalu Seferu Haliloviću

ZAGREB, 31. siječnja 2005.(Hina) - Pred Haškim sudom (ICTY) uponedjeljak je počelo suđenje bivšem zapovjedniku glavnog stožeraArmije BiH generalu Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločinepočinjene nad hrvatskim civilima u Hercegovini u rujnu 1993. godine.
ZAGREB, 31. siječnja 2005.(Hina) - Pred Haškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je počelo suđenje bivšem zapovjedniku glavnog stožera Armije BiH generalu Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima u Hercegovini u rujnu 1993. godine.

"Optuženog se u ovom predmetu tereti po jednoj točki za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja, no ta jedna točka pokriva ubojstvo 63 osobe", kazala je u uvodnoj riječi tužiteljica Sureta Chana.

Halilovića (53), najvišeg časnika Armije BiH kojem se sudi u Den Haagu, tereti se po zapovjednoj odgovornosti za pokolje Hrvata u selima Grabovica i Uzdol, koje su tijekom operacije "Neretva 93" u rujnu te godine, počinile snage pod njegovim zapovjedništvom.

"Optužba će dokazati da je Halilović morao znati da njemu podređeni mogu počiniti nasilje no nije poduzeo nikakve mjere da spriječi to nasilje", kazala je tužiteljica.

Za operaciju "Neretva 93", čiji je cilj bilo zauzimanje teritorija pod nadzorom HVO-a od Bugojna do Mostara, Halilović je po navodima optužbe angažirao ozloglašene postrojbe pod zapovjedništvom Ramiza Delalića - Ćele i Zulfikara Ališpage iz 9. motorizirane brigade i 10. brdske brigadu ABiH, iako je znao da su one u Sarajevu pljačkale i maltretirale građane i bavile se kriminalom.

Iako svjestan da su pripadnici tih snaga "kriminalci", Halilović je dopustio da oni uoči operacije, 8. rujna, budu smješteni u kućama Hrvata u selu Grabovica, koje je ABiH zauzela u svibnju 1993.

Kada su se neki vojnici žalili da im Hrvati ne dopuštaju ulazak u kuće, Halilovićev podređeni Vehbija Karić rekao im je u nazočnosti optuženog da takve "bace u Neretvu", rekla je tužiteljica.

Prva ubojstva započela su iste večeri, a toga i idućeg dana ubijena su 33 hrvatska civila, među kojima i žene i starci, kazala je Chana, ističući da je među žrtvama bila i jedna 4-godišnja djevojčica.

Halilović nije poduzeo ništa da zaustavi ubijanje niti da kazni počinitelje, naglasila je tužiteljica i dodala da je poderao naredbu zapovjednika ABiH Ramiza Delića da provede istragu.

Šest dana kasnije, 14. rujna, pripadnici Samostalnog prozorskog bataljuna ABiH počinili su pokolj u obližnjem selu Uzdol ubivši 29 hrvatskih civila i jednog zarobljenog pripadnika HVO-a.

"U Grabovici i Uzdolu, ubijeni su žene, djeca i starci. U Grabovici je najmlađa žrtva, djevojčica, imala samo četiri godine, a u Uzdolu je ubijen 10-godišnji dječak. Najstarije žrtve su bile stare 87 godina", kazala je tužiteljica koja je u sudnici prikazala i fotografije unakaženih tijela nekih od žrtava.

Halilović je od srpnja do studenoga 1993. godine bio zamjenik načelnika glavnog stožera ABiH, a potom i načelnik stožera. Operaciju "Neretva 93", jednu od rijetkih ofenzivnih akcija ABiH sam je isplanirao i vodio. Dva dana nakon zločina u Uzdolu Haliloviću je naređeno da obustavi ofenzivu protiv HVO-a.

Haškom sudu se dobrovoljno predao 2001., a krajem te godine je pušten na slobodu do početka suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙