FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kobe se prisjeća žrtava potresa od prije 10 godina

KOBE, 17. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Žitelji velike japanske lukeKobe u ponedjeljak su se u zoru na komemorativnoj svečanostiprisjetili žrtava razornog potresa koji je prije točno deset godinapogodio taj grad u najvećoj poslijeratnoj katastrofi u Japanu.
KOBE, 17. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Žitelji velike japanske luke Kobe u ponedjeljak su se u zoru na komemorativnoj svečanosti prisjetili žrtava razornog potresa koji je prije točno deset godina pogodio taj grad u najvećoj poslijeratnoj katastrofi u Japanu.

U tom potresu jačine 73, stupnjeva po Richteru koji je 17. siječnja 1995. godine u 5.46 sati pogodio Kobe poginulo je 6.433 osoba.

Za svaku žrtvu u ponedjeljak je u Kobeu zapaljena po jedna svijeća, a u trenutku kada je prije jednog desetljeća potres pogodio grad održana je minuta šutnje za sve žrtve.

Japanski car Akihito i carica Michiko u ponedjeljak su bili nazočni na jednoj od brojnih memorijalnih službi u Kobe.

Japanski je car izrazio nadu da će uspomena na tragediju u Kobeu pomoći u izgradnji sigurnijeg društva koje će moći poboljšati prevenciju od prirodnih katastrofa.

U potresu je uništeno pola milijuna stanova i zgrada, istrgnute su tračnice željezničkih pruga, a postaje podzemne željeznice su nestale.

"Kobe je ponovno izgrađen ali kod nekih se stanovnika grada još uvijek osjeća patnja", kazao je jedan stanovnik grada ističući kako "ne treba zaboraviti snagu prirode i slabost ljudskog roda".

U utorak će Kobe biti domaćin konferencije UN-a o prevenciji prirodnih katastrofa, na kojoj će se raspravljati o tome kako zaštititi ljude od potresa i drugih prirodnih katastrofa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙