FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAUDIJCI PROPAGIRAJU MRŽNJU U AMERIČKIM DŽAMIJAMA - IZVJEŠĆE

WASHINGTON,29. siječnja(Hina) - Američka neovisna organizacija zapromicanje demokracije Freedom House objavila je u petak izvješće ukojem razotkriva kako vlasti Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državamašire propagandu mržnje prema nemuslimanima i toleratnim muslimanimakoja može potaknuti nasilje.
WASHINGTON,29. siječnja(Hina) - Američka neovisna organizacija za promicanje demokracije Freedom House objavila je u petak izvješće u kojem razotkriva kako vlasti Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama šire propagandu mržnje prema nemuslimanima i toleratnim muslimanima koja može potaknuti nasilje.

Izvješće pod naslovom "Saudijske publikacije ideologije mržnje ispunjavaju američke džamije" temeljena je na jednogodišnjem izučavanju preko dvije stotine originalnih dokumenata prikupljenih u desetak džamija u SAD-u koje je proizvela, objavila i širila vlada Saudijske Arabije.

Različite prikupljene publikacije saudijske vlade, većinom na arapskom jeziku, tvrde da je vjerska dužnost muslimana da mrze kršćane i židove i upozorava ih da ih ne oponašaju, budu prijatelji s njima ili im pomažu na bilo koji način, navodi Freedom House.

Tako saudijski dokument za muslimane imigrante daje detaljne upute kako mrziti kršćane i židove: Nikada ih prvi ne pozdravljaj. Nikada ne čestitaj nevjerniku njegov blagdan. Nikad ne oponašaj nevjernika. Nemoj postati državljanin SAD-a. Nemoj nositi diplomsku odoru jer to oponaša nevjernika.

Centar za vjersku slobodu Freedom Housea kaže kako je poznato da Saudijska Arabija propagira diljem svijeta ideologiju mržnje temeljenu na ekstremističkoj vahabističkoj struji islama, službenoj vjeri te države, ali da je takvo njezino djelovanje unutar SAD-a do sada privuklo malu pozornost.

Analizirani dokumenti osuđuju demokraciju kao neislamsku te promiču prezir prema Sjedinjenim Državama u kojima vlada građansko pravo, a ne totalitarno islamističko pravo vahabističkog stila.

Publikacije naglašavaju da se muslimani u zemljama nevjernika moraju ponašati kao da su iza neprijateljskih linija te da ili trebaju stjecati znanje i novac kako bi ga kasnije iskoristili u svetom ratu džihadu protiv nevjernika ili trebaju obraćati nevjernike na islam.

Izvješće zaključuje da je propaganda saudijske vlade "totalitarna ideologija mržnje koja može pobuditi nasilje" te da činjenica da je u SAD-u širi strana vlada zaslužuje dužnu pažnju američkih vlasti.

Dokumenti žestoko osuđuju sve druge muslimane poput šiita i sufija s izričitom namjerom zamjene svih interpretacija islama ekstremističkim vahabizmom. Drugi muslimani, posebice koji zagovaraju toleranciju prema kršćanima i židovima, proglašavaju se nevjernicima. Budući da prema saudijskom zakonu otpadnici od islama mogu biti osuđeni na smrt to implicira prijetnju smrću kao i poticaj na nasilje, kaže Freedom House.

Za one koji pređu iz islama na drugu vjeru saudijsko ministarstvo islamskih poslova izrijekom tvrdi da trebaju biti ubijeni.

Freedom House kaže da je projekat poduzet nakon što su mnogi američki muslimani zatražili pomoć njegovog Centra u razotkrivanju saudijskog ekstremizma kako bi se oslobodili ideološkog pritiska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙