FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predložene kazne zastupnicima za širenje mržnje

BERLIN, 28. siječnja 2005. (Hina) - Predstavnici njemačke vladajućekoalicije i oporbe zauzimaju se za to da širenje rasne i nacionalnenetrpeljivosti u njemačkim parlamentima ubuduće bude kažnjivozakonom.
BERLIN, 28. siječnja 2005. (Hina) - Predstavnici njemačke vladajuće koalicije i oporbe zauzimaju se za to da širenje rasne i nacionalne netrpeljivosti u njemačkim parlamentima ubuduće bude kažnjivo zakonom.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) u petak je pozitivno reagirao na prijedlog demokršćanske oporbe iz Unije CDU/CSU za promjenu Ustava koji sada predviđa kazne samo u slučaju klevete izrečene u nekom od njemačkih parlamentata. Zastupnici za politički motivirane izjave izrečene u parlamentu ne mogu biti kazneno gonjeni.

Inicijativa dolazi od Georga Milbradta, demokršćanskog premijera savezne pokrajine Saske u čijem su parlamentu predstavnici desno radikalne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) prije tjedan dana savezničko bombardiranje Njemačke za vrijeme Drugoga svjetskog rata izjednačili s holokaustom te su napustili parlament za vrijeme odavanja počasti žrtvama nacionalsocijalizma.

Državno tužiteljstvo u Dresdenu odbilo je nakon toga pokretanje postupka protiv zastupnika NPD-a za širenja rasne i nacionalne netrpeljivosti i mržnje zbog imuniteta koji zastupnici uživaju za vrijeme istupa u parlamentu.

Predstavnici vladajuće stranke Zelenih izrazili su dvojbe oko predložene promjene Ustava. Njihov predstavnik u Bundestagu Volker Beck smatra da i sada postoji dovoljno pravnih sredstava da "se stane na kraj neonacističkim ispadima".

Zeleni političar i francuski zastupnik u Europskom parlamentu Daniel Cohn Bendit smatra da se NPD-u pridaje previše pažnje. On je na susretu s novinarima u Frankfurtu na Majni izjavio da se "neonacističkom cirkusu ne smije pridavati povijesna veličina" jer je to zapravo i cilj desno radikalnih stratega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙