FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Justitia et pax" o kulturi slobodne nedjelje

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Potičemo da se donese zakon koji ćeučinkovito štititi prava radnika, poglavito pravo na slobodnu nedjeljukao i zakonom propisan 40-satni radni tjedan, stoji u izjavi KomisijeHrvatske biskupske konferencije (HBK) "Justitia et pax" o očuvanjukulture slobodne nedjelje, koja je danas u Zagrebu predstavljenajavnosti.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Potičemo da se donese zakon koji će učinkovito štititi prava radnika, poglavito pravo na slobodnu nedjelju kao i zakonom propisan 40-satni radni tjedan, stoji u izjavi Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Justitia et pax" o očuvanju kulture slobodne nedjelje, koja je danas u Zagrebu predstavljena javnosti.

"Justitia et pax" se tom izjavom uključuje u raspravu koja bi omogućila donošenje novoga zakona kojim će se štititi kultura nedjelje i radnička prava radnica i radnika u trgovini, ističe se u izjavi.

Komisija napominje kako se slobodna nedjelja oblikovala tijekom prvoga tisućljeća kao zaštita slabijih i socijalno ugroženih u društvu koju je neuspješno pokušala dovesti u pitanje Francuska revolucija.

Danas je nedjelja najviše ugrožena u bivšim komunističkim i tranzicijskim zemljama jer je u tim previranjima oslabila država, napominje Komisija i dodaje kako se vrlo često današnja socijalna sigurnost i radništvo nalaze slično kao i u 19. stoljeću.

"Justiatia et pax" podsjeća kako je tada "agresivna liberalistička ideologija nametnula produktivnost kao vrijednost iznad ljudskih prava, obitelji i čovjekova društvenog života".

Tada je stvorena primamljiva ali lažna slika kako su poslodavci i radnici partneri koji pregovaraju o radu, cijeni i vremenu, napominje Komisija i dodaje kako im je država trebala biti minimalni jamac tog dijaloga. Kao odgovor na tako nesnošljivo stanje tada se rodila komunistička ideologija, dodaje se u izjavi.

Mnoga se današnja tranzicijska društva nalaze u istovjetnom stanju i pod naletom jednako agresivna krupnoga kapitala, napominje "Justitia et pax" i dodaje kako se to posebno osjeća u trgovini.

Pozivajući se na odluku Ustavnoga suda Hrvatske, Komisija smatra kako budući zakon valja postaviti tako da bude jasan, provediv i bez iznimaka, a njim je potrebno regulirati i nužnu prodajnu mrežu na određenim mjestima.

Rad nedjeljom treba biti određen na razini države, a ne kao pravo diskrecijske procjene lokalnih zajednica koje se ne mogu oduprijeti krupnom kapitalu, napominje se u izjavi i dodaje kako propisom posebno treba isključiti mogućnost izravnih pregovora poslodavaca i pojedinih radnika.

Komisija napominje kako rad nedjeljom ima višestruko loše posljedice od pojave češćih razboljevanja do spolne diskriminacije.

U donošenju Zakona Hrvatska ne bi trebala zbog previranja uzimati modele bivših komunističkih društava, upozorava se i dodaje kako bismo se trebali ugledati na uređena srednjoeuropska društva u Njemačkoj, Austriji i Italiji s kojima nas povezuju mnoge povijesne, kulturne i civilizacijske vrijednosti.

Povijesna trauma neuspjela komunističkoga eksperimenta obvezuje nas na uređenje suvremenoga hrvatskog društva koje će onemogućiti razvoj novoga totalitarizma, rastakanje hrvatskoga društva i nacionalnoga bogatstva, napominje u izjavi Komisija HBK-a "Justitia et pax".

Hrvatska javnost učestalo raspravlja o reguliranju rada trgovina nedjeljom i blagdanom od travnja 2003. Rasprava je započela nakon što su crkvene institucije i civilnoga društva pokrenule inicijativu za zaštitu kulture nedjelje. Razlozi za tu inicijativu izneseni su 2004. u dokumentu "Nedjelja radi čovjeka", koji su izradili Hrvatski Caritas, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve i Franjevački institut za kulturu mira, a izdala Hrvatska biskupska konferencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙