FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Uhićena trojica Hrvata zbog afere namještanja utakmica

BERLIN, , 28. siječnja 2005. (Hina) - Trojica hrvatskih državljana sprebivalištem u Njemačkoj uhićena su u petak navečer u Berlinu zbogupletenosti u veliku aferu namještanja nogometnih rezultata nakladionicama koja je potresla njemački sport, objavilo berlinsko jetužiteljstvo.
BERLIN, , 28. siječnja 2005. (Hina) - Trojica hrvatskih državljana s prebivalištem u Njemačkoj uhićena su u petak navečer u Berlinu zbog upletenosti u veliku aferu namještanja nogometnih rezultata na kladionicama koja je potresla njemački sport, objavilo berlinsko je tužiteljstvo.

Prema priopćenju glasnogovornika berlinskog pravosudnog senata Michaela Gruenwalda, policija je izvršila racije u četiri objekta prilikom koje su uhićeni vlasnik lokala "King" u berlinskoj četvrti Charlottenburg i njegov brat. Prema neslužbenim informacijama, radi se o hrvatskom državljaninu Milanu Šapini i njegovom bratu Filipu. Treći brat Ante sam se nekoliko sati kasnije predao policiji. Gruenwald nije želio potvrditi identitet uhićenika pozivajući se na potrebe istrage koja je još u tijeku. Milan Šapina je osim kafića "King" vlasnik i tvrtke za iznajmljivanje zabavnih automata i igara na sreću.

Glasnogovornik je potvrdio da su uhićeni po nalogu za umiješanost u u aferu koja potresa njemački nogomet, a radi se o namještanju rezultata na listićima sportskih kladionica. Radi se o velikoj akciji njemačke policije, koja je po neimenovanom izvoru, nakon priznanja njemačkoga nogometnog suca Roberta Hoyzera, izgleda došla do traga koji ih upućuje na braću Šapina.

Radi se o najvećoj aferi u sportskom klađenju, koja je uzdrmala njemački i politički i sportski život, a kasno poslije podne savezni ministar unutarnjih poslova Otto Schilly izjavio je da će se ta afera brzo riješiti, te da neće dopustiti da se njome naškodi promociji Njemačke za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006.

Naime, njemački sudac Robert Hoyzer priznao je u četvrtak da je sudjelovao u namještanju rezultata utakmica koje je sudio i na koje se osobno kladio. Hoyzer (25) je ponudio ispriku i obećao punu suradnju sa istražnim organima u najvećoj aferi u njemačkom nogometu u zadnjih 30 godina. U pitanju je pet susreta druge i regionalne lige, te dvoboj njemačkog kupa između nižerazrednog Paderborna i bundesligaša HSV-a, odigran u kolovozu prošle godine, a kojeg je dobio Paderborn sa 4-2 nakon što su mu dosuđena dva sumnjiva 11-erca.

Njemački list "Bild" je objavio kako su osobe koje su se kladile na ishod susreta između Paderborna i HSV-a zaradile milijun i 200.000 eura. Također, magazin "Stern" objavio je kako je sudac Hoyzer navodno imao redovite kontakte s "hrvatskom kladioničarskom mafijom" u Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙