FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mičić: u Španjolskoj porast zanimanja turista i ulagača za Hrvatskom

ZAGREB/MADRID, 28. siječnja 2005. (Hina) - Među španjolskim turistima,organizatorima putovanja i ulagačima vlada značajno zanimanje zaHrvatskom kao turističkim odredištem slijedom čega se ove godine stoga tržišta može očekivati i do 20 posto više gostiju nego lani.
ZAGREB/MADRID, 28. siječnja 2005. (Hina) - Među španjolskim turistima, organizatorima putovanja i ulagačima vlada značajno zanimanje za Hrvatskom kao turističkim odredištem slijedom čega se ove godine s toga tržišta može očekivati i do 20 posto više gostiju nego lani.

O tome je danas iz Madrida telefonski izvijestio državni tajnik za turizam Zdenko Mičić sa najvećeg međunarodnog turističkog sajma Španjolske "FITUR 2005", koji se održava od 26. do 30. siječnja.

Ove je godine FITUR (Ferie Internacionale de Turismo) okupio više od 10 tisuća izlagača iz 170 zemalja svijeta, među kojima je desetu godinu za redom i Hrvatska, koja svoju turističku ponudu, na štandu od 70 metara četvornih, predstavlja u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Zbog lanjskog povećanog zanimanja i dolaska 60 tisuća španjolskih turista Hrvatska je ove godine, kaže Mičić, odlučila pojačati svoju promociju na tome sajmu i španjolskom tržištu.

Prvog dana sajma održana je hrvatska press konferencija, na kojoj je pred 40-ak španjolskih i drugih inozemnim novinara i partnera Mičić predstavio hrvatski turizam, kao i mogućnosti investiranja, za što su španjolski partneri u kasnijim razgovorima pokazali veliko zanimanje. Posebno im se, dodaje Mičić, svidjelo što Hrvatska u svim svojim razvojnim turističkim planovima teži održivom razvoju i očuvanju prirodne i prostorne ravnoteže, čime će, kako su kazali Španjolci, izbjeći njihove pogreške u preizgrađenosti.

Razmjena iskustava o ulaganjima, posebno u golf resorte, po kojima je Španjolska poznata u svijetu, bila je tema i jučerašnjog razgovora Mičića sa španjolskim kolegom državnim tajnikom za turizam i trgovinu Pedrom Meia Gomezom.

Mičić je razgovarao i sa direktorom sektora za kadrove Svjetske turističke organizacije-WTO Eduardom Fayosom Sola te su načelno dogovorili da se u proljeće iduće godine u Dubrovniku održi svjetska Konferencije o obrazovanju u turizmu. Postoji mogućnost, kaže Mičić, i da se već ove godine, na jesen, u Hrvatskoj održi WTO-ov seminar za obrazovne institucije.

Danas je održana konferencija o međunarodnim ulaganjima u hrvatski turizam, koju je u sklopu FITUR-a organiziralo hrvatsko Veleposlanstvo u Madridu i španjolska gospodarska komora. Najviše zanimanje okupljenih investitora izazvalo je izlaganje potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivana Gotovca o preostalim turističkim tvrtkama u državnom portfelju za koje će uskoro biti objavljeni međunarodni natječaji (HTP Korčula, Podgora, Živogošće i drugi).

Među investitorima je bio i direktor za razvoj španjolskog hotelskog lanca Iberostar Francesco Alberti, koji je izrazivši zadovoljstvo njihovim višegodišnjim poslovanjem u tri hotela u Cavtatu, naznačio i mogućnost širenja poslovanja u Hrvatskoj, posebno u segmentu krstarenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙