FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CARNet CERT objavio besplatni priručnik o sigurnosti

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Nacionalni centar za sigurnostračunalnih mreža CERT koji djeluje u sklopu Hrvatske akademske iistraživačke mreže - CARNet izdao je novi besplatni priručnik zaračunalnu sigurnost "Borbeni komplet", doznaje se iz CARNet-a.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Nacionalni centar za sigurnost računalnih mreža CERT koji djeluje u sklopu Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet izdao je novi besplatni priručnik za računalnu sigurnost "Borbeni komplet", doznaje se iz CARNet-a.

Priručnikom se, koji ima i svoje Internet izdanje, želi educirati korisnike Interneta, prvenstveno Microsoft Windows operacijskog sustava, o svim opasnostima s kojima se mogu susresti pri njegovom korištenju. Osim njih, priručnikom se mogu poslužiti i korisnici drugih sustava jer sadrži i neke općenite savjete koji vrijede za sve.

U prvom dijelu priručnika se na jednostavan i razumljiv način obrađuju aktualne teme iz područja računalne sigurnosti. Detaljno su opisane sigurnosne prijetnje s kojima se korisnici susreću na Internetu kao što su virusi, crvi, trojanski konji, dialeri te razni špijunski programi koji narušavaju privatnost korisnika.

Velika pažnja posvećena je i spamu - neželjenoj e-mail poruci najčešće reklamnog sadržaja, te hoaxu, e-mail poruci neistinitog sadržaja koja je poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja.

Drugi je dio priručnika usmjeren na praktične načine rješavanja sigurnosnih problema. Dati su standardni koraci koji se moraju poduzeti ako se dogodi nekakav sigurnosni incident, objašnjeno je kako pronaći nadležne službe na Internetu, kako otkriti izvor napada i prijaviti incident.

Sastavni dio priručnika je i CD na kojem se nalaze besplatni alati koji pomažu korisniku da podigne razinu sigurnosti svog računala.

Online verzija priručnika dostupna je na Internet adresi CERT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙