FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IFJ: Vlade suodgovorne za smrt 129 novinara prošle godine

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Svjetska novinarska federacija -IFJ, suočena s činjenicom da je tijekom 2004. godine u svijetu ubijeno129 novinara, reportera, snimatelja i ostalih medijskih djelatnika,uputila je 18. siječnja ove godine apel UN-u i vladama da ozbiljnopreispitaju svoju odgovornost za takvo stanje, stoji u izvješću kojeje HND u petak dobio od predsjednika IFJ-a Christophera Warrena.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Svjetska novinarska federacija - IFJ, suočena s činjenicom da je tijekom 2004. godine u svijetu ubijeno 129 novinara, reportera, snimatelja i ostalih medijskih djelatnika, uputila je 18. siječnja ove godine apel UN-u i vladama da ozbiljno preispitaju svoju odgovornost za takvo stanje, stoji u izvješću koje je HND u petak dobio od predsjednika IFJ-a Christophera Warrena.

IFJ se u izvješću posebno bavi s 34 države u kojima su se dogodila ubojstva novinara. Od njih se traži da u punoj mjeri preuzmu odgovornost za istrage, te da utvrde krivce.

"Isuviše često vlade pokazuju okrutnu i bešćutnu neosjetljivost za patnje žrtava i njihovih obitelji", izjavio je glavni tajnik IFJ Aidan White. "Postoji tendencija da se prilikom pogibije novinara iskaže nekoliko besmislenih riječi sućuti, da se pokrene mlaka istraga i slegne ramenima", kazao je, zaključivši da je "to nedopustivo u vremenu kad svijet počiva na medijskom izvještavanju, osobito o onome što bi mnoge vlade rado zataškale". Napomenuo je da iza "svake od tih tragičnih smrti stoji duga priča o zastrašivanju i nasilju nad novinarima". Upravo je istraga, koju je poduzela američka vlada o ubojstvu dvojice novinara prije dvije godine u hotelu "Palestina" u Bagdadu, za njega tragičan primjer "zaobilaženja pravde"

Časnik za ljudska prava IFJ-a Robert Shaw, izjavio je da su nove podružnice Instituta za sigurnost novinara IFJ-a osnovane u Latinskoj Americi i Africi, te da su otvoreni novi uredi u Aziji i na Srednjem istoku. Institut bi s novinarskim udrugama, poslodavcima i vladama trebao učiniti sve da se smanji rizik, kazao je Shaw.

Aidan White je 18. siječnja na konferenciji za tisak u Bruxellesu na kojoj su sudjelovali i najviši dužnosnici EU ponovio da se "mračna i smrtonosna godina 2004. više ne smije ponoviti", jer to je bila "najsmrtonosnija godina u povijesti suvremenog novinarstva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙