FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zhaova smrt: Tajvana i Japan pozivaju na demokratske reforme

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Tajvan je u ponedjeljakpozvao Kinu da pokrene demokratske reforme nakon vijesti o smrtibivšeg šefa kineske Komunističke partije Zhao Ziyanga svrgnutog s tedužnosti 1989. kada se suprotstavio gušenju studentskih prosvjeda natrgu Tiananmen, a japanski premijer Junichiro Koizumi Kinu je, upovodu Zhaove smrti, pozvao da se od sada više angažira nademokratizaciji zemlje.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Tajvan je u ponedjeljak pozvao Kinu da pokrene demokratske reforme nakon vijesti o smrti bivšeg šefa kineske Komunističke partije Zhao Ziyanga svrgnutog s te dužnosti 1989. kada se suprotstavio gušenju studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen, a japanski premijer Junichiro Koizumi Kinu je, u povodu Zhaove smrti, pozvao da se od sada više angažira na demokratizaciji zemlje.

"Pozivamo Peking da ponovno se zamisli nad svojom poviješću te da se časno suoči s istinom o tomu što se dogodilo 4. lipnja 1989. na trgu Tiananmen", rekao je u Taipeiju glasnogovornik tajvanske vlade Chen-Chi-Mai, aludirajući na vojnu intervenciju u kojoj je tada ubijeno nekoliko tisuća studenata.

"Kinesku vladu pozivamo da nešto nauči iz Zhaoova tolerantnog ponašanja, da pokrene demokratske i političke reforme te da se angažira na stvaranju otvorenijeg društva", rekao je glasnogovornik za agenciju France presse.

Koizumi je, u povodu smrti 85-godišnjeg Zhaoa za agenciju Jiji kazao kako bi želio da se Kinezi angažiraju na demokratizaciji zemlje, ocijenivši pitanje demokracije u Kini "teškim problemom".

Utjecajni bivši japanski premijer Yashuro Nakasone koji je na toj dužnosti bio od 1982 do 1987., odao je počast Zhaou izjavivši kako je on "promicao politiku otvaranje Kine prema vani i te radio na ekonomskoj liberalizaciji zemlje. Njegove zasluge još nisu prepoznate niti dovoljno istaknute, ali uvjeren sam da će ih Kinezi jednog dana znati prepoznati te da će velikog političara znati cijeniti".

Zhao je umro u 85 godini života nakon više od 15 godina provedenih u kućnome pritvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙