Zavod smatra štetnim plašenje potrošača i prokazivanje pojedinih proizvođača hrane ili pojedinih proizvoda kao onih koji sadrže aditive, uzročnike bolesti.
Zavod je priopćenjem reagirao na tekst objavljen u četvrtak u "Jutarnjem listu" u kojemu se, uz ostalo, navodi da se u sladoledu, keksima i sokovima koji se prodaju na hrvatskome tržištu nalazi 30 aditiva zabranjenih u Europskoj uniji (EU), a dopuštenih u Hrvatskoj.
U tom se tekstu spominje i knjiga "Što se krije iza E-brojeva" autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković-Vrček koja će sutra biti predstavljena u Zagrebu. Riječ je o brošuri koju je izdala Udruga za demokratsko društvo, a u njoj je, kaže se, naveden popis dokazano ili moguće štetnih aditiva.
Zavod tvrdi da nema razlike u vrstama aditiva i njihovoj primjeni u Hrvatskoj ili u bilo kojoj od zemalja EU-a jer su hrvatski propisi glede popisa i dopuštenosti uporabe prehrambenih aditiva "potpuno usklađeni s EU-om i osnovnim načelima Svjetske zdravstvene organizacije" (Codex Alimentarius).
U priopćenju stoji da su propisi, kao temelj ocjene sukladnosti i pravovaljanosti uporabe aditiva, usklađivani s EU-om, slijedeći sve promjene europskoga zakonodavstva, 1998., 2000., 2003. te prošle godine.
Zavod poručuje da se o prehrambenim aditivima trebaju očitovati stručnjaci te da se činjenicama ne mogu smatrati neautorizirani i netočni podaci s weba kojima se plaše potrošači.
Osim toga Zavod je priopćio da se prehrambeni aditivi ne smatraju čimbenikom rizika za zdravlje potrošača ni u EU ni u Hrvatskoj te da se upravo zbog njihova namjerna dodavanja hrani taj postupak stalno nadzire.
Dodaje se da u izradbi propisa za prehrambene dodatke sudjeluju stručnjaci ministarstava zdravstva i socijalne skrbi, poljoprivrede i šumarstva, HZJZ te udruge pojedinih grana prehrambene industrije te da se uporabe dodataka u hrani nadzire i analitički.
Na kraju priopćenja HZJZ-a ističe se da se hrana koja ne odgovara hrvatskim propisima uklanja s tržišta bez obzira na to je li proizvedena izvan Hrvatske ili u njoj te da s tim u vezi nema ni popuštanja, a ni razoga za izazivanje nemira u potrošača i proizvođača hrane.