FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SISAK: nema razloga za paniku od meningokokne sepse

SISAK: nema razloga za paniku od meningokokne sepseSISAK, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvoSisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić izjavio je danas da nemarazloga za paniku od mogućeg širenja meningokokne bolesti uIndustrijskoj obrtničkoj školi u Sisku, koje je 16-godišnji učenik unedjelju preminuo od meningokokne sepse.
SISAK, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić izjavio je danas da nema razloga za paniku od mogućeg širenja meningokokne bolesti u Industrijskoj obrtničkoj školi u Sisku, koje je 16-godišnji učenik u nedjelju preminuo od meningokokne sepse.

Brkić je rekao da je u 12 od 90 osoba, kojima je uzet bris grla i nosa, pronađen uzročnik meningokoka bez klinički pojavnih simptoma. Svim kliconošama meningokoka podijeljena je profilaksa, lijek koji 24 sata nakon uzimanja suzbija klice meningokoka i poduzimaju se druge potrebne zdravstvene mjere, rekao je dr. Brkić za Hinu.

"Od svih učenika, nastavnika koji su predavali tom razredu, članova obitelji, rodbine, susjeda i prijatelja pokojnog Antonija Jukića uzeli smo brisove grla i nosa, te im podijelili kemoprofilaksu", izjavio je dr. Brkić.

Škola je dezinficirana i svim učenicima, nastavnicima i osobama koje su bile u dodiru s pokojnim dječakom podijeljeni su zaštitni lijekovi, te se stanje drži pod zdravstvenim nadzorom, dodao je.

Napomenuo je da županijski Zavod za javno zdravstvo u zadnjih 10 godina nije zabilježio slučaj meningokokne bolesti ili smrti od te bolesti.

S učenicima, nastavnicima i roditeljima učenika zdravstveni će stručnjaci održati sastanke na kojima će ih izvijestiti o mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaštitilo od bolesti meningokoka.

Pokojni Antonio Jukić, učenik 1.b razreda Industrijske obrtničke škole, primljen je na Infektivni odjel sisačke Opće bolnice u nedjelju, 16. siječnja, oko 17 sati u teškom septičkom stanju, s temperaturom višom od 40 stupnjeva. Odmah je obavljena reanimacija, podvrgnut je svim pretragama, a u 20,30 sati premješten je na Odjel intenzivne njege. Unatoč svim naporima liječnika i medicinskog osoblja dječak je umro u nedjelju u 24 sata, rekao je ravnatelj Opće bolnice prim. dr. Vladimir Blagaić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙