FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davos: svjetski čelnici skeptični prema Chiracovu poreznom prijedlogu

DAVOS-FORUMDavos: svjetski čelnici skeptični prema Chiracovu poreznom prijedloguDAVOS, 27. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Nekoliko svjetskih čelnika, međunjima britanski premijer Tony Blair, južnoafrički predsjednik ThaboMbeki i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton saskepticizmom su u četvrtak primili prijedlog francuskog predsjednikaJacquesa Chiraca o "eksperimentalnim" porezima, kojima bi se prikupionovac za borbu protiv AIDS-a u Africi.
DAVOS, 27. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Nekoliko svjetskih čelnika, među njima britanski premijer Tony Blair, južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton sa skepticizmom su u četvrtak primili prijedlog francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o "eksperimentalnim" porezima, kojima bi se prikupio novac za borbu protiv AIDS-a u Africi.

Chirac je, uz ostalo, u srijedu predložio uvođenje poreza od jednog dolara na avionske karte čime bi se godišnje prikupile tri milijarde dolara ili porez na međunarodne transakcije koji bi također osigurao nekoliko milijardi.

U raspravi o pomoći skupine G8 afričkom kontinentu, u kojoj su sudjelovali i južnoafrički predsjednik Mbeki, rock glazbenik Bono te vlasnik Microsofta Bill Gates, ti su prijedlozi dočekani suzdržano.

"Nisam imao priliku detaljno proučiti te prijedloge", rekao je Blair, prije nego je počeo govoriti o svojim idejama o pomoći najrazvijenijih zemalja svijeta Africi.

Drugi govornici bili su manje diplomatični. Clinton je u prvi plan istaknuo praktične probleme kazavši da ne postoje međunarodni porezi, čime se otvara pitanje tko će donijeti potrebne zakone i hoće li poreze odobravati zemlje i parlamenti pojedinačno te kako će se oni prikupljati.

Šef Microsofta Gates slaže se s Clintonom i pita "hoće li za ostvarenje tog prijedloga trebati pet, deset godina".

On smatra da se treba usredotočiti na projekte koji se mogu realizirati odmah i kao primjer istaknuo prikupljanje novca za cjepiva protiv malarije.

O suzbijanju te bolesti u Africi govorio je i Blair, koji je za tu namjenu obećao 85 milijuna dolara pomoći. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, za suzbijanje malarije potrebno je 550 milijuna dolara.

Blair je pozvao ostale zemlje iz skupine G8 da podmire razliku kako bi se suzbila bolest od koje na afričkom kontinentu godišnje umire između jednog i tri milijuna ljudi, većinom djece mlađe od pet godina.

Britanski premijer zatražio je udvostručenje međunarodne pomoći siromašnim zemljama na 100 milijardi dolara, ukidanje trgovinskih prepreka i otpis dugova.

"Otpis dugova mora biti učinkovit", rekao je južnoafrički predsjednik Mbeki. "Doista je čudno da su siromašne zemlje zbog vraćanja dugova postale izvoznici kapitala", dodao je Mbeki.

Irska rock zvjezda Bono također smatra da bi dogovor o otpisu dugova morao postati minimum koji bi trebao postići još ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙