FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi HBOR-ovi krediti za pripremu turističke sezone od ožujka

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Novi HBOR-ovi krediti za pripremuturističke sezone od ožujka
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Novi HBOR-ovi krediti za pripremu turističke sezone od ožujka

HINA - Financijski servis

Novi program kreditiranja pripreme ovogodišnje turističke sezone Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), predstavljen sredinom siječnja, postat će operativan s početkom ožujka, do kada se s poslovnim banakama planiraju potpisati ugovori o suradnji po tom kreditnom programu, doznaje se iz HBOR-a.

To znači da će se prvi zahtjevi za te kredite početi zaprimati početkom ožujka, pri čemu iz HBOR-a dodaju da već sada imaju dosta upita za te kredite.

Iako za sada još nemaju projekciju koliko će sredstava iz njihovog ukupnog ovogodišnjeg kreditnog programa biti zatraženo za turističke kredite u HBOR-u napominju da očekuju veliki odaziv poduzetnika. Tim više što je novi program kreditiranja turističke sezone namijenjen isključivo za ulaganje u obrtna sredstva (hrana, piće, sitni inventar) odnosno financiranja nabave hrvatskih proizvoda od hrvatskih dobavljača.

Na suradnju u tom programu pozvano je 15 poslovnih banaka, koje će biti korisnici kredita i koje ih trebaju plasirati krajnjim korisnicima-turističkim tvrtkama ili registriranim obrtnicima uz novu kamatnu stopu od 2 do 6 posto godišnje.

Iznos kredita nije ograničen, a ovisit će o konkretnom planu ulaganja u obrtna sredstva za pripremu sezone 2005. godine, bankarskoj ocjeni zahtjeva te kreditnoj sposobnosti banke i krajnjeg korisnika. Dodaju da se zahtjevi manji od 300 tisuća kuna u pravilu neće razmatrati u okviru toga programa.

Najmanju godišnju kamatnu stopu od 2 posto mogu očekivati izvoznici koji posluju na područjima posebne državne skrbi ili na otocima, dok je za ostale izvoznike ta kamata 4 posto, pri čemu su izvoznici oni koji najmanje 30 posto svojih prihoda ostvaruju neposrednim ili izvozom preko posrednika odnosno oni koji u istom postotku ostvaruju prihode od noćenja inozemnih gostiju.

HBOR za turizam osim toga novog programa trenutno ima još dva kreditna programa - Program kreditiranja potpore turističkom sektoru i Program poticajnih mjera za samozapošljavanje i razvoj malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaj za uspjeh", koji se nastavljaju iz prošlih godina.

Osim toga imaju i Program kreditiranja financijskog restrukturiranja, koji mogu koristiti i turistička poduzeća, pri čemu napominju da turističke tvrtke svoju djelatnost mogu kreditirati i kroz druge njihove programe.

Prošle je godine po tim, kako kažu, tzv. specijalističkim programima za kreditiranje turizma odobreno oko 425 milijuna kuna kredita, a najviše je sredstava, 330 milijuna kuna, odobreno po Programu kreditiranja potpore turističkom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙