FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum HBOR-a i austrijske izvozno-kreditne banke

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Sporazum HBOR-a i austrijskeizvozno-kreditne banke
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Sporazum HBOR-a i austrijske izvozno-kreditne banke

HINA - Financijski servis

Omogućavajući hrvatskim izvoznicima sigurniji nastup na stranim tržištima kroz sustav osiguranja izvoza od političkih i komercijalnih rizika Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je danas u Beču s uglednom austrijskom izvozno-kreditnom agencijom Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB) sporazum o suradnji kao temelj za daljnje jačanje vanjskotrgovinske razmjene između Hrvatske i Austrije.

Potpisnici sporazuma, član Uprave Kontrollbanke Rudolf Scholten i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, izjavili su da će sporazum omogućiti još bolju suradnju tih institucija koja je i dosad bila dobra.

"Sporazum je dobar pravni okvir za unapređenje buduće suradnje. Za obje institucije je važno podupirati i hrvatski i austrijski izvoz, omogućiti susretanje izvoznika, te pratiti njihov rad", rekao je Rudolf Scholten.

Dosadašnja suradnja HBOR-a i OeKB-a odvijala se na razini razmjene informacija i tehničke pomoći, odnosno prijenosa znanja i iskustva, rekao je Kovačev te istaknuo da će taj sporazum pridonijeti poboljšanju hrvatsko-austrijske trgovinske razmjene, te povećanju nastupa hrvatskih i austrijskih poduzeća na trećim tržištima.

Do sada su te dvije institucije radile na zajedničkim projektima, a najveći je namijenjen modernizaciji i proširenju trafostanice u Bukureštu. Naručitelj je Rumunjska elektroprivreda Transelectrica SA, a cjelokupni projekt kreditira Njemačka državna razvojna banka KfW. Glavni nositelj posla je austrijski Siemens AG, a s hrvatske strane u njemu sudjeluju Končar - Energetski transformatori koji će proizvesti četiri transformatora u vrijednosti od 5,6 milijuna eura.

U projektu, ukupne vrijednosti 47,2 milijuna eura, HBOR je reosigurao hrvatski udio, što je prvi slučaj u kojemu je HBOR odobrio reosiguranje OeKB-u za hrvatski udio u poslu. Osim osiguranja naplate izvoznoga posla HBOR je dodatno osigurao i rizik prije isporuke u visini od 1,6 milijuna eura, čime je hrvatski proizvođač zaštićen u slučaju otkaza ugovora od strane kupca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙