FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR snizio kamatne stope; novi program kreditiranja turističke sezone

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak(HBOR) kreće s novim programom kreditiranja pripreme ovogodišnjeturističke sezone, a snizila je i kamatne stope za svoje kreditneprograme i kamata će za nove kredite biti od 2 do 6 posto, a za većranije odobrene kredite od 5 do 7 posto, izvijestio je danaspredsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kreće s novim programom kreditiranja pripreme ovogodišnje turističke sezone, a snizila je i kamatne stope za svoje kreditne programe i kamata će za nove kredite biti od 2 do 6 posto, a za već ranije odobrene kredite od 5 do 7 posto, izvijestio je danas predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Kamate po ranije odobrenim kreditima, koje su se do sada kretale u rasponu od 7,5 do 13 posto, svest će se na raspon od 5 do 7 posto. Tim smanjenjem kamata obuhvaćeno je 448 partija kredita, ukupan njihov iznos je 2,25 milijardi kuna, kazao je Kovačev na konferenciji za novinare.

Procjenjuje da će smanjenje kamata na te stare kredite smanjiti prihode HBOR-a za oko 140 milijuna kuna. Ta sredstva, kaže, gospodarstvenici će moći uložiti u modernizaciju, prilagodbu, ili daljnje širenje tržišta.

Kamatne stope za nove kredite bit će 2 posto za izvoznike koji ulažu na područja posebne državne skrbi, na otoke i u poljoprivredu, 4 posto za ostale izvoznike i za gospodarstvenike s izravnom ratnom štetom, ulaganja na područja državne skrbi, otoke i poljoprivredu, te 6 posto za sve ostale gospodarstvenike.

HBOR kreće i s programom kreditiranja pripreme turističke sezone 2005. koji je namijenjen financiranju isključivo nabave hrvatskih proizvoda, hrane, pića i sitnog inventara od hrvatskih dobavljača, najavio je Kovačev.

Otklonio je pritom moguće prigovore o neravnopravnoj tržišnoj utakmici. "Mislim da ne kršimo ni jedno pravilo tržišne utakmice, jer strani dobavljači dolaze s potporom svojih razvojnih ili poslovnih banaka", istaknuo je.

Program je napravljen kako bi se hrvatski proizvođači doveli u ravnopravan položaj, kazao je Kovačev.

Objasnio je, naime, da je program i pripremljen na temelju saznanja da hrvatski hotelijeri namirnice i sitni inventar nabavljaju od stranih dobavljača, jer im oni odobravaju poček zahvaljujući potpori svojih državnih razvojnih ili komercijalnih banaka.

Na suradnju u tom programu pozvano je 15 poslovnih banaka, a kamatna stopa bit će od 2 do 6 posto godišnje.

S tim novim programom HBOR trenutno ima ukupno 17 kreditnih programa.

Za sve programe ima interesa, nije obustavljen ni program ulaganja u temeljni kapital, ali se u njega ide s posebnom pažnjom, kazao je Kovačev.

Malo, ili iznimno ćemo ići u taj program, čekamo prilagodbu zakonodavstva i mogućnost osnivanja fondova za ulaganja u temeljni kapital i tada ćemo procijeniti da li ćemo sami ili s nekim ići u osnivanje takvog fonda, rekao je.

Na novinarsko pitanje o ulaganju u temeljni kapital tvrtke Pounje, Kovačev, uz ogradu da Uprava treba donijeti konačnu odluku, kaže da vjeruje da će se taj zahtjev riješiti pozitivno.

U tijeku je i realizacija programa vezanog za Varteks čiji bi program restrukturiranja, prema zaključcima od sredine prosinca, trebao podržati i HBOR zajmom od 90 milijuna kuna, a uz uvjet državnog jamstva na 50 milijuna kuna. Još nisu realizirani ni kredit ni osiguranje, to je u tijeku, kazao je Kovačev.

Na upit novinara, potvrdio je da je HBOR pri kraju prikupljanja ponuda za sindicirani zajam u iznosu od 160 milijuna eura za cijelu ovu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙