FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo zagrebačke Gradske skupštine o bespravnoj gradnji

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Članovi Povjerenstva zagrebačkeGradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenomzelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkomplanu (GUP) Grada Zagreba raspravljali su danas o problemu bespravnegradnje u Zagrebu i kriterijima njezine legalizacije.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Članovi Povjerenstva zagrebačke Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkom planu (GUP) Grada Zagreba raspravljali su danas o problemu bespravne gradnje u Zagrebu i kriterijima njezine legalizacije.

U raspravi je istaknuto kako je potrebno jasno utvrditi kriterije prema kojima bi se razlikovala bespravna socijalna i bespravna profiterska stambena gradnja.

Predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac istaknuo je kako je zadatak Povjerenstva kojim predsjedava spriječiti da se i jedan slučaj profiterske gradnje "progura" i legalizira te na taj način nagradi za nepoštivanje zakona.

Nenad Ivanković (HIP) zauzeo se za sanaciju bespravne gradnje, no izrazio je sumnju da netko može srušiti pet tisuća bespravno sagrađenih objekata. Njome bi se trebalo konačno zaustaviti daljnja divlja izgradnja, rekao je ustvrdivši da je bivša zagrebačka gradonačelnica i sadašnja ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić jedna od najodgovornijih za bujanje bespravne gradnje u Gradu.

Davorin Tepeš (HDZ) rekao je da se problem bespravne gradnje pokušao riješiti novim građevinskim zonama, no da to nije uspjelo, jer ilegalni graditelji nisu željeli platiti potrebna davanja.

Kažimir Varda (HB) optužio je Gradsko poglavarstvo da za proteklog mandata nije provodilo zaključke Gradske skupštine, a sada tu temu koristi u predizborne svrhe. Ustvrdio je da će bez donošenja nacionalnog programa za rješenje bespravne izgradnje biti vrlo teško razriješiti taj problem u Zagrebu.

Miroslav Rožić (HSP) istaknuo je da se 99 posto bespravne gradnje nalazi na zelenim površinama više ili manje atraktivnih dijelova Grada. Upozorio je da bi se širokom legalizacijom bespravne gradnje poslala poruka "gradite bez dozvola, pa ćemo legalizirati".

Tomac je reagirao na izjave u medijima ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt ocijenivši ih paušalnim i uvrjedljivim za zastupnike koji svojim radom nastoje uvesti reda u nered koji vlada u Zagrebu. "Netko pokušava progurati bezakonje", rekao je Tomac dodavši kako je nedopustivo da ministrica pravosuđa cjelokupnu gradsku vlast optužuje za kriminal umjesto da potakne pravosuđe na procesuiranje nezakonitosti.

U ime Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada Željko Horvat rekao je da su u prijedlog izmjena i dopuna Odluke o donošenju GUP-a uvršteni zaključci Skupštine i Poglavarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙