FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stari Grad počinje izgradnju poslovne zone u Vrbanju

STARI GRAD, 25. siječnja 2005.(Hina) - Poglavarstvo Staroga Grada će,čim vrijeme dopusti, početi gradnju infrastrukture u poslovnoj zoni uVrbanju, jer je Upravni odbor Fonda za regionalni razvoj prošli tjedanStarom Gradu odobrio jamstva za dugoročni zajam od 1,200 milijuna kunakod HBOR-a.
STARI GRAD, 25. siječnja 2005.(Hina) - Poglavarstvo Staroga Grada će, čim vrijeme dopusti, početi gradnju infrastrukture u poslovnoj zoni u Vrbanju, jer je Upravni odbor Fonda za regionalni razvoj prošli tjedan Starom Gradu odobrio jamstva za dugoročni zajam od 1,200 milijuna kuna kod HBOR-a.

Tako bi se zona, idejno začeta u početku 2002., pripremila za početak gradnje poslovnih objekata i daljnja ulaganja, doznaje se od gradonačelnika Viska Haladića. HBOR-ov zajam vrlo je povoljan, kaže Haladić, jer je otplata na deset godina i kamatna stopa od samo 1,5 posto.

Gradonačelnik, međutim, ističe kako je taj novac dostatan samo za pripremu i početak radova na prostoru od 30 tisuća metara četvornih, jer će i nakon dovršetka infrastrukturnih radova trebati još ulagati. Cjelokupna izgradnja, po projektnom troškovniku, trebala bi stajati oko četiri i pol milijuna kuna, a grad je već uložio oko 400 tisuća. Prva faza uređenja gradilišta, gradnja pristupne ceste, te elektroenergetskoga, vodovodnog i kanalizacijskog sustava, stoji najmanje dva i pol milijuna kuna.

Kako bi se namirio ostatak potrebna novca za prvu fazu, Stari Grad očekuje još i nepovratnu novčanu potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva od milijun kuna, čime će se, uz vlastit novac i manji dio od Splitsko-dalmatinske županije zaokružiti taj dio investicijskog plana.

U Vrbanju, inače, već djeluje nekoliko poslovnih subjekata, autoklub s tehničkim pregledom i betonara, a građevne dozvole dobile su kamenoklesarska radionica i pogon za izradbu plastične galanterije koji će pokrenuti bivši radnici Diokoma u stečaju. Uskoro počinje i gradnja autoservisa, a ima još zainteresiranih za ulaganja čim se za to stvore materijalni uvjeti, doznaje se od gradonačelnika. Sve to također puni proračunske stavke namijenjene ulaganjima, što će hvarskim poduzetnicima olakšati osnivanje poduzeća i obrta u poslovnoj zoni.

Stari Grad je projekt poslovne zone u Vrbanju počeo još u ožujku 2002. dogovorom s HEP-om i hvarskim Vodovodom o uređenju infrastrukture, a tada je i Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva s 50 tisuća kuna poduprlo gradnju hidrantske mreže. Županija je sa 124 tisuće kuna financirala izradbu detaljnog plana uređenja i topografsko-katastarskog plana, a tadašnje je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva preko Uprave za otoke za elektroenergetsku infrastrukturu 2003. izdvojilo 100 tisuća kuna. U Starom Gradu vjeruju kako bi Poduzetnička zona u Vrbanju u cijelosti trebala početi poslovati najkasnije za tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙