FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Hrvatskoj će, kao zemlji kandidatu za punopravno članstvo u Europskoj uniji, biti dostupni predpristupni fondovi EU, čija vrijednost u ovoj i idućoj godini iznosi 245 milijuna eura, rečeno je u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Prema riječima voditelja Euroinfo komunikacijskog centra HGK-a Zlatka Bazianeca, u te dvije godine najveći se dio sredstava odnosi na sredstva iz programa PHARE, ISPA i SAPARD. Hrvatskoj će u procesu približavanja EU biti dostupna i sredstva iz programa kratkoročne tehničke pomoći za razmjenu informacija TAIEX te Programa EZ. Najavljeno je da će od 1. veljače ove godine, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, hrvatske tvrtke moći sudjelovati na natječajima o javnoj nabavi u EU, i to pod istim uvjetima kao i tvrtke iz Unije.

ZAGREB - Novi program kreditiranja pripreme ovogodišnje turističke sezone Hrvatske banke za obnovu i razvoj predstavljen sredinom siječnja, postat će operativan s početkom ožujka. U HBOR-u očekuju veliki odaziv poduzetnika, tim više što je novi program kreditiranja turističke sezone namijenjen isključivo za ulaganje u obrtna sredstva, odnosno financiranja nabave hrvatskih proizvoda od hrvatskih dobavljača. Najmanju godišnju kamatnu stopu od 2 posto mogu očekivati izvoznici koji posluju na područjima posebne državne skrbi ili na otocima, dok je za ostale izvoznike ta kamata 4 posto, pri čemu su izvoznici oni koji najmanje 30 posto svojih prihoda ostvaruju neposrednim ili izvozom preko posrednika, odnosno koji ostvaruju prihode od noćenja stranaca.

ZAGREB - Promjene studija na hrvatskim sveučilištima, u skladu s Bolonjskom deklaracijom, mogle bi, kako ističu stručnjaci, potaknuti istraživanja i poučavanje o kršu koji nije važan samo za Hrvatsku nego i za svijet. Na trima studijima planira se uvesti predmet koji bi se isključivo bavio kršem - na studijima zemljopisa u Zagrebu i Zadru te na studiju uređenja krajolika Agronomskog fakulteta u Zagrebu, rekao je Dražen Perica s toga fakulteta. Do sada su taj predmet njegovala samo dva studija - geologije na PMF-u u Zagrebu (geologija i hidrogeologija krša) te Šumarski fakultet u Zagrebu (šumske melioracije krša).

ZAGREB - Sve pruge Hrvatskih željeznica su i dalje prohodne, unatoč snježnim padalinama, a promet se odvija uz teškoće. Tako noćni vlak iz Zagreba za Split zbog kvara obje lokomotive i velikih snježnih nanosa u Josipdolu kasnio je 107 minuta. Vlakovi iz smjera Osijeka za Zagreb kasne od 25 do 30 minuta, a oni koji voze iz Vinkovaca i za Vinkovce u prosjeku 30 minuta. Zbog kvarova lokomotiva i nemogućnosti križanja vlakova zbog visokog snijega u pojedinim kolodvorima vlakovi iz Ogulina, Moravica i Karlovca kasnili su oko 35 minuta. Na sisačkom području vlakovi kasne od 10 do 25 minuta. U međunarodnom prometu kašnjenja su od 10 do 20 minuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙