FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potporu za osiguranje koristi manje od 6.000 poljoprivrednih gospodarstava

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Potporu osiguranja od mogućih štetau poljoprivrednoj proizvodnji, ribarstvu i šumarstvu, prema podacimaMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koristimanje od 6.000 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Potporu osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, ribarstvu i šumarstvu, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koristi manje od 6.000 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

Točnije, prema podacima o podnesenim zahtjevima za potporu osiguranju u 2003. godini, odnosno prvoj godini primjene ovog modela potpore, pomoć države od 25 posto iznosa premije po polici osiguranja u Hrvatskoj je zatražilo 5.739 poljoprivrednih gospodarstava i šest uzgajivača ribe u morskoj i slatkovodnoj akvakulturi.

Ukupna vrijednost koju je Ministrstvo isplatilo je viša od 14,5 milijuna kuna, a vrijednost uplaćenih premija po policama osiguranja premašila je 60 milijuna kuna.

Najveći iznos potpora isplaćen je u Virovitičko-podravskoj županiji, više od 2,87 milijuna kuna, a potpore je dobilo 1.117 poljoprivrednika. Na području Osječko-baranjske županije potporu je dobilo 751 poljoprivrednika, kojima je na ime potpore isplaćeno 2,65 milijuna kuna. Za 1.611 korisnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji isplaćeno je pak 2,34 milijuna potpora osiguranju od šteta.

Način i uvjeti ostvarivanja prava na potporu propisani su Pravilnikom o ostvarivanju prava na potporu osiguranja od mogućih šteta proizvodnji u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.

Pravo na potporu od 25 posto iznosa premije osiguranja od mogućih šteta u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu mogu ostvariti pravne i fizičke osobe koje su u svojstvu osiguranika za svoju proizvodnju osigurane policom osiguranja od šteta i ukoliko su komercijalna poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, korisnici povlastice za akvakulturu ili povlastice za uzgoj ribe i drugih morskih organizama te korisnici poticaja za uzgoj pernate divljači.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 1. do 31. siječnja za prethodnu godinu, a zahtjevi se podnose uredima državne uprave u županijama koje obrađuju zahtjev i Ministarstvu poljoprivrede dostavljaju podatke potrebne za isplatu potpore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙