FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juščenko želi Ukrajninu u EU-u, unatoč prigovorima Bruxellesa

STRASBOURG, 25. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Novi ukrajinskipredsjednik Viktor Juščenko iskoristio je svoje prvo putovanje naZapad izrazivši u utorak u Strasbourgu odlučnu želju da njegova zemljapostane članica Europske unije, unatoč prigovorima iz Bruxellesa.
STRASBOURG, 25. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko iskoristio je svoje prvo putovanje na Zapad izrazivši u utorak u Strasbourgu odlučnu želju da njegova zemlja postane članica Europske unije, unatoč prigovorima iz Bruxellesa.

"Naša strateška zadaća je ulazak u Europsku uniju", ponovio je Juščenko pred zastupnicima u Vijeću Europe, odbacujući sumnje EU-a koji je u utorak izjavio da "zasad" nije spreman ponuditi Ukrajini mogućnost prijama.

"Ukrajina je europski narod ne samo po svom zemljopisnom položaju, već i po svojim vrijednostima i svojoj povijesti", kazao je Juščenko kada je uz gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija u Europskoj palači otvorio izložbu fotografija o revolucijama koje su ih obojicu dovele na vlast.

Ipak je priznao da bi put za možebitni ulazak u EU mogao biti pun zapreka. Odgovor ulasku Ukrajine u EU "nije u Bruxellesu, već u Kijevu", kazao je istaknuvši da će učiniti "sve što je u njegovoj moći" kako bi demokratske vrijednosti i ljudska prava u Ukrajini učinio "neopozivim".

Unatoč tomu što je Bruxelles odbacio mogućnost brzog pristupa Ukrajine Uniji, Juščenko je bio zadovoljan najavom EU-a da će "pripremiti novu strategiju u odnosima s Ukrajinom" ocijenivši da je riječ o "vrlo važnom znaku".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana rekao je da će Europska komisija možda "ubrzati" studiju o izvedivosti radi uspostave zone slobodne trgovine između EU-a i Ukrajine.

Nakon posjeta Strasbourgu Juščenko bi u srijedu trebao posjetiti Poljsku, gdje će sudjelovati na obilježavanju 60. obljetnice oslobađanja logora u Auschwitzu. U četvrtak bi trebao nastupiti u Europskom parlamentu, a u petak u Davosu, u Švicarskoj, na Svjetskom gospodarskom forumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙