FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se mučenje zatvorenika u Iraku-HRW

WASHINGTON,25. siječnja 2005.(Hina) - Iračke sigurnosne snage provodesustavno mučenje i zlostavljanje zatočenika koji su izloženipremlaćivanju i elektrošokovima, izvijestila je u utorak američkaorganizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).
WASHINGTON,25. siječnja 2005.(Hina) - Iračke sigurnosne snage provode sustavno mučenje i zlostavljanje zatočenika koji su izloženi premlaćivanju i elektrošokovima, izvijestila je u utorak američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Izvješće pod nazivom "Novi Irak? Mučenje i zlostavljanje zatočenika u iračkom pritvoru" dokumentira kako su nezakonita uhićenja, držanje u zatvoru bez pristupa zatočeniku, mučenje i druga zlostavljanja zatvorenika, uključujući djecu, od strane iračkih vlasti postala rutina i opće mjesto.

HRW je za svoje izvješće razgovarao s 90 zatočenika od kojih su 72 rekla da su bili mučeni ili zlostavljani posebice tijekom ispitivanja.

Zatočenici su naveli različite metode mučenja od toga da su bili pretučeni kablovima i gumenim cijevima, vješani za ručne zglobove s rukama vezanim na leđa, izloženi elektrošokovima uključujući ušne resice i genitalije do toga da su danima držani zavezanih očiju i u lisicama.

HRW navodi, pozivajući se na svoje istraživanje u Iraku od srpnja do listopada 2004., da iračke vlasti osim u rijetkim iznimkama nisu istražile slučajeve niti kaznile odgovorne za zlostavljanja. Međunarodni policijski savjetnici, uglavnom američki građani koje financira američka vlada, pravili su se da ne primjećuju što se događa.

Pobunjenici u Iraku napadaju civile i počinili su brojne nezakonite napade na iračku policiju što snage sigurnosti stavlja pred velike izazove. Ipak, ti napadi ne opravdavaju zlostavljanja od strane predstavnika iračke vlasti, ocjenjuje HRW.

"Narodu Iraka obećano je nakon pada vlasti Sadama Huseina nešto bolje nego što je ovo", rekla je Sarah Leah Whitson iz HRW-a. "Nažalost, irački narod nastavlja patiti od vlade koja djeluje nekažnjeno u svom postupanju prema zatočenicima".

HRW navodi slučajeve osumnjičenih pripadnika ili simpatizera Mahdijeve vojske šiitskog vjerskog vođe Muqtada al-Sadra te stranke Hezbollah koji su bili uhićeni nezakonito, mučeni i kasnije oslobođeni bez optužnice. HRW je razgovarao i sa 60 osumnjičenih kriminalaca optuženih za terorizam, otmicu, pranje novca, trgovinu drogom i sabotažu čiji su slučajevi predani sudovima.

HRW je pozvao iračku vladu da žurno provede istragu o navodnim slučajevima zlostavljanja zatočenika i privede pravdi odgovorne. Organizacija također kaže da bi vlada trebala poduzeti mjere da osigura poštivanje domaćih i međunarodnih pravnih obveza što bi osiguralo bolju zaštitu zatočenika od zlostavljanja i omogućilo neovisnim organizacijama za ljudska prava pristup iračkim zatvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙